Skip to content
Politică

Negociatorul-şef UE al Brexitului cere urgent detaliile soluţiei Londrei privind frontiera irlandeză

unionsyndicale.eu

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier i-a cerut vineri omologului său britanic Dominic Raab să-i detalieze ”urgent” propunerea Londrei cu privire la soluţionarea problemei frontierei irlandeze, unul dintre punctele de împotmolire a negocierilor.

”Există o urgenţă”, pentru că problema irlandeză ”este un punct crucial” în vederea încheierii acordului de retragere, prevăzută în octombrie, a declarat el într-o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit News.ro.

Un acord preliminar între Londra şi Bruxelles – încheiat în decembrie 2017 – exclude orice reintroducere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda.

Însă premierul britanic Theresa May a dat asigurări că Regatul Unit va ieşi din piaţa unică, prin Brexit, prevăzut pe 29 martie 2019. Acest scenariu implică reimpunerea controalelor vamale între Eire şi Irlanda de Nord, o problemă care nu a fost încă soluţionată de către negociatori.

UE a cerut Londrei să lucreze la o soluţie cunoscută sub numele de „backstop” – sau ”plasă de siguranţă” – care se va aplica în lipsa unei soluţii mai bune – negociate între cele două părţi, pentru a garanta că nu va exista o frontieră ”dură” după Brexit.

”Theresa May s-a angajat asupra acestui punct”, a amintit Barnier.

I-am cerut lui Dominic şi echipei sale să ne furnizeze datele necesare pentru munca tehnică de care avem nevoie, acum, cu privire la natura, locul şi modalităţile controalelor care vor fi necesare”, a adăugat el.

Este o muncă tehnică, care cere mult timp şi precizări”, dar care este ”critică în vederea încheierii negocierilor, pentru că fără backstop nu există acord”, a insistat el.

Cu privire la acordul retragerii, Barnier a subliniat că progrese sunt de asemenea necesare atât cu privire la problema ”indicaţiilor geografice”, cât şi cu privire la ”guvernanţă, cu rolul Curţii de Justiţie” de la Luxemburg.

Săptămână după săptămână, pas cu pas, eliminăm subiectele care au făcut obiectul unui acord”, a subliniat el, notând progrese cu privire la ”problema schimbului de date” sau Euratom, instituţia europeană de reglementare a sectorului energiei nucleare.

Puţin câte puţin, contururile unui acord (…) devin tot mai clare”, a apreciat la rândul său Raab, care s-a declarat ”hotărât optimist”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *