Negocieri complicate în UE pentru comisarii europeni: ce șanse are România

Sursa foto: Pixabay

Negocierile din UE pentru mandatele de comisari europeni sunt din ce în ce mai dificile. România vrea un mandat important în UE, însă state mult mai puternice luptă pentru aceeași poziție.

Negocierile sunt abia la început, iar premierul Ciolacu îl susține pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României. În același timp, de la Palatul Cotroceni nu a venit niciun anunț și nimeni nu știe dacă președintele Iohannis este de acord cu desemnarea făcută de Ciolacu. Victor Negrescu a fost propunerea guvernului Dăncilă și în 2019, însă Klaus Iohannis s-a opus atunci deoarece Viorica Dăncilă, în momentul desemnării, era demisă prin moțiune de cenzură.

Va fi greu pentru Victor Negrescu sau oricine va fi desemnat să ajungă comisar european fără acordul președintelui Klaus Iohannis, care poate cere Ursulei von der Leyen să respingă o propunere din partea premierului Ciolacu. Ursula von der Leyen are posibilitatea să respingă fără nicio explicație.

Totuși, premierul Ciolacu a lăsat de înțeles că Victor Negrescu nu este propunerea definitivă a României și că poate propune inclusiv o femeie.

„Dacă pentru un anumit portofoliu, cea mai potrivită persoană este o femeie, atunci vom nomminaliza o femeie. Dacă pentru un anumit portofoliu este mai potrivit un bărbat, vom nominaliza un bărbat. Contează foarte mult domeniul pe care o să-l reprezentăm, prin comisarul României în Comisia Europeană”, a explicat premierul.

De ce Von der Leyen vrea o femeie și un bărbat

Ursula von der Leyen le-a transmis statelor membre să desemneze o femeie și un bărbat pentru funcția de comisar european. Acest lucru i-ar oferi actualei șefe a Comisiei Europene posibilitatea să aleagă astfel încât să respecte cotele de gen.

Multe state membre au refuzat solicitarea președintei CE și au trimis doar o singură propunere, ceea ce îngreunează negocierile. Potrivit primelor propuneri, 16 state membre au propus doar bărbați și doar 3 au propus femei, în timp ce Spania ar urma și ea să propună o femeie.

Franța, Ungaria, Olanda, Letonia și Slovacia au confirmat actualii comisari europeni, ceea ce îngreunează și mai mult calculele pentru von der Leyen, care vrea să respecte cotele de gen.

România, șanse mici pentru comisarul pe economie

Marcel Ciolacu a anunțat de mai multe ori că își dorește ca România să obțină funcția de comisar pentru economie. Numai că în acest caz, România intră în competiție cu țări mult mai influente pe scena internațională.

Italia, a treia economie a UE, își dorește portofoliul pentru economie, pe care îl deține în prezent. Guvernul de la Roma vrea să aibă control asupra PNRR și economiei UE în următorii ani. Giorgia Meloni, premierul italian, are mai multe avantaje pentru a negocia acest portofoliu: Italia este a treia economie UE și partidul lui Meloni este singurul partid, din cele 3 state importante în UE, care a câștigat alegerile. În timp ce Germania dă președintele Comisiei, Franța are președintele BCE și probabil și președintele Consiliului European, Italia nu a obținut nicio funcție importantă la masa negocierilor. Astfel, Meloni vrea mandatul de comisar pentru economie pentru Raffaele Fitto, ministrul italian pentru afaceri europene, și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Franța și Olanda sunt alte două mari state UE care doresc funcția de comisar pentru economie. Ambele au foarte multă influență în economia UE și ar putea profita de asta. Portofoliul economic este important deoarece va fi negociat următorul Cadru Financiar Multianual.

„În următorul mandat va trebui să negociem Cadrul Financiar Multianual. Va fi un dosar dificil și important, dar va fi și ceva care va determina prioritățile pentru anii următori”, a spus un analist european despre importanța funcției de comisar pentru economie.

Sunt șanse foarte reduse ca un stat atât de mic ca România să primească un mandat important, într-o perioadă dificilă pentru economia UE. Situația economică a Uniunii de obicei rămâne în zona euro sau sub controlul statelor care dictează economia europeană. Marcel Ciolacu ar putea să aibă mai multe șanse să o convingă pe Von der Leyen dacă va propune o femeie cu o experiență vastă în domeniul economic.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: