Skip to content
Europa

Negocieri de foc la Bruxelles pentru bugetul UE. Politologul Cristian Pîrvulescu: Problema majoră vine de la Brexit, dar România nu este într-o situație atât de proastă

Zilele acestea au avut loc negocieri de foc la Bruxelles pentru stabilirea viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027. În acest context s-au ivit numeroase dispute între două grupuri mari de state, cele contributoare nete și cele beneficiază în general de fonduri.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că din grupul statelor contributoare nete fac parte Olanda, Danemarca și Suedia, iar acesta ar dori un buget frugal, fără să se mărească contribuția lor. Politologul este de părere că situația a fost generată de Brexit, prin ieșirea Marii Britanii, un stat contributor net. Totuși, România nu ar trebui să aibă de pierdut foarte mult în nici un scenariu.

Există o confruntare foarte dură între diferitele țări, în principiu între clubul zgârciților și prietenii coeziunii. Acest club al zgârciților este format din țările nordice, țări contribuabile nete și care nu acceptă în nici un fel să se mărească contribuția lor, dimpotrivă ar dori să scadă. Vorbim de Danemarca, de Olanda, de Suedia și într-o oarecare măsură și de Germania.

Zece state sunt contributoare nete, celelalte nu sunt. Există pe de altă parte 15 state în clubul coeziunii și acestea sunt în general statele care au aderat mai târziu, în perioada 2004-2007, inclusiv state insulare precum Malta și Cipru. Unii doresc să se păstreze structura bugetului actual și să se mărească contribuția iar ceilalți nu. Bătălia se dă în jurul procentelor. Se discută de 1,1 – 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene și de aici această confruntare atât de dură. România totuși nu este într-o situație atât de proastă între țările coeziunii, deoarece în oricare dintre scenarii nu ar pierde foarte mult. Problema majoră vine de la Brexit, pentru că plecarea Marii Britanii înseamnă o pierdere foarte mare la bugetului Uniunii”, a explicat pentru PSNews.ro politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *