Ore decisive în a doua zi de negocieri în Coaliție pentru „ordonanța trenuleț”. În lipsă de bani la buget, Guvernul ar putea tăia beneficiile acordate studenților, la transportul cu trenul, și profesorilor, pentru materialele didactice. Companiile de stat ar urma să fie obligate să își mărească tarifele, dar se discută din nou modificări în privința concediilor medicale, care ar putea fi plătite cu mai puțini bani.
Şedința coaliției a început la ora 11.00. Liderii PSD, PNL și UDMR se întâlnesc la Palatul Victoria pentru a discuta despre ordonanța trenuleț. Conform surselor Digi24, la discuții participă Sorin Grindeanu, Marian Neacșu și Marcel Ciolacu din partea PSD. Din tabăra liberalilor participă Ilie Bolojan și Dan Motreanu, în timp ce UDMR sunt reprezentați de Kelemen Hunor și Tanczos Barna.
Lista tăierilor pregătite de coaliție stârnește reacții dure din partea tuturor categoriilor vizate de măsurile de austeritate. Studenții, hotelierii și cadrele medicale amenință cu grevă și proteste dacă guvernanții vor lua măsurile propuse în proiectul ordonanței din ședințele Coaliției. Calcule se fac și astăzi la guvern. Deocamdată, pe lângă înghețarea pensiilor și a salariilor din sistemul public, ar putea fi redusă indemnizatia de concediu medical, de la 75% la 65%, dar și limitarea voucherelor de vacanță la maximum 800 de lei.
În urmă cu o zi, PSD, PNL și UDMR au discutat peste cinci ore la Palatul Victoria fără a ajunge la o variantă finală a ordonanței trenuleț.
Principalele măsuri care sunt discutate pentru a fi incluse în ordonanța trenuleț, pe lângă înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor:
Concediile medicale – se va deconta doar 65% din salariu, nu 75% cât este acum
Tăierea primelor didactice pentru profesori – Aceștia au primit vouchere în valoare de 1.500 lei pentru materiale didactice și ar putea să nu îi mai primească de la 1 ianuarie 2025
Decontarea transportului pentru studenți: în prezent li se decontează 90% din valoarea biletelor, atât pentru tren, cât și pentru metrou, pentru metrou li se va deconta doar 50%, iar pentru tren 90% doar pe traseul de acasă până la facultate.
Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja crețurile mai mult decât inflația în acest an.
Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate. Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile.
Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200.
Tăierea banilor pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de o,04% cât este acum
Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții
Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News