Skip to content
Politică

Negocieri eșuate PNL-USRPLUS. Sociologul Lucian Dumitrescu: E foarte greu de crezut că această guvernare va dura 4 ani

europunkt.ro

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Lucian Dumitrescu susține că retragerea lui Dan Barna din cursa pentru șefia Camerei Deputaților este tot parte a negocierilor cu PNL, sperând astfel ca funcția să ajungă într-un final la USRPLUS.

„Retragerea lui Dan Barna cred că ține tot de negociere. Probabil că, după domnul Barna, această retragere este o concesie și în acest fel probabil că USRPLUS speră să primească președinția Camerei Deputaților. Eu am văzut că domnul Barna vrea să candideze pentru funcția de vicepremier, și poate că ăsta este motivul, și în acest fel domnul Cătălin Drulă să ajungă președinte al Camerei Deputaților.

Problema cred că e alta acum: această negociere la cuțite și faptul că partidele din viitoarea alianță guvernamentală nu prea sunt dispuse la concesii, ceea ce ne arată că apropierea ideologică chiar nu prea contează în România, că politicienii sunt foarte pragmatici. E foarte greu de crezut că această guvernare va fi una armonioasă și că va dura foarte mult timp, adică 4 ani”, spune sociologul.

Acesta este de părere că renunțarea lui Dan Barna la șefia Camerei Deputaților este un mod de a le arăta membrilor USRPLUS, care îl contestă din ce în ce mai vocal, că este maleabil și nu se ”cramponează” de funcții.

„Pe de-o parte, este o concesie pe care o face partenerilor de alianță. Pe de altă parte, e posibil să semnifice un pas înapoi făcut în partid. Domnul Barna este foarte contestat în ultima săptămână în USRPLUS și atunci Dan Barna vrea să arate că este foarte maleabil și că nu se cramponează pe poziția de președinte al Camerei Deputaților”, spune Dumitrescu.

Sociologul susține, de asemenea, că retragerea lui Dan Barna nu va reprezenta un dezavantaj pentru USRPLUS.

„Pentru USRPLUS cel mai important lucru este să fie la guvernare. Este cât se poate de limpede acest lucru. USRPLUS a înțeles că probabil nu poate să impună oameni în poziții atât de importante, dar asta nu înseamnă că nu vor avea ministere, poziții de minister de stat, poziții legate de șefia Camerei Deputaților ș.a.m.d”, spune sociologul.

În încheierea interviului, Lucian Dumitrescu susține că retragerea lui Dan Barna de la candidatura pentru șefia Camerei Deputaților „nu reprezintă tocmai un avantaj pentru Ludovic Orban”.

„El s-a retras, dar nu în sensul că a eliminat posibilitatea ca cineva de la USRPLUS să dețină președinția Camerei Deputaților. Este adevărat, Cătălin Drulă nu are la fel de multă notorietate ca Dan Barna, dar chestiunea aceasta trebuie privită ca o strategie a domnului Barna de a demonstra că este maleabil. Pe de altă parte, Cătălin Drulă e un greu al USRPLUS, sunt convins că și el e contestat, că e normal să existe contestări pe de-o parte și de alta, dar nu este o concesie politică majoră, ar fi fost în cazul în care USRPLUS ar fi pretins că nu mai dorește președinția Camerei Deputaților”, a conchis sociologul.

Amintim că Dan Barna a anunțat într-o conferință de presă că renunță la numirea sa în funcția de președintele al Camerei Deputaților, în locul său fiind propus USR-istul Cătălin Drulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *