Skip to content
Politică

Negocieri la sânge pentru formarea noului Guvern: numele vehiculate pentru ministerele-cheie

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Negocieri intense între PNL, USRPLUS și UDMR în aceste zile pentru formarea noului Guvern. Cele trei partide vor semna un acord de coaliție, iar negocierile oficiale vor începe de sâmbătă. Însă, potrivit surselor, PNL a schițat deja un plan pentru noul Guvern. Astfel, funcțiile de vicepremieri ar putea fi ocupate de Raluca Turcan, Dan Barna și Kelemen Hunor, iar o parte din ministere ar urma să fie ocupate tot de foști miniștri liberali:

La ministerul de Interne: Marcel Vela sau Rareș Bogdan.

" "
" "

Ministerul Economiei: Virgil Popescu (PNL)

Ministerul Fondurilor Europene: Marcel Boloș (PNL)

La Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu

Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu sau Cseke Attila

Ministerul Muncii: Dan Vâlceau sau Cristian Seidler

Ministerul Educației: Ștefan Pălărie de la USR.

Ministerul Transporturilor: Lucian Bode (PNL) sau Cătălin Drulă (USR)

Ministerul Agriculturii: Adrian Oros sau Emil Dumitru, ambii de la PNL

Ministerul Dezvoltării: Ionuț Moșteanu (USR)

Orban: Negocierile se vor derula pe mai multe paliere

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că va exista un acord între partidele care vor forma coaliţia de guvernare, menţionând că negocierile care vor începe sâmbătă se vor derula pe mai multe paliere vizând programul şi structura Executivului şi nivelul parlamentar.

Joi dimineaţa, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR s-au întâlnit, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea unei coaliţii de guvernare.

„A fost practic începutul discuţiilor. Cred că au comunicat şi partenerii noştri. Deci, am luat decizia să formăm împreună o coaliţie care să genereze o majoritate parlamentară de centru-dreapta pentru formarea unui Guvern. România are nevoie într-un termen cât mai rapid de învestirea unui Guvern care să rezolve toate problemele grave cu care se confruntă România, de la pandemie până la pregătirea absorbţiei fondurilor europene de care va beneficia România şi marile reforme ale sistemelor publice”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Potrivit acestuia, se va negocia pe mai multe paliere.

„Va exista un acord care să arate existenţa unei majorităţi parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineaţă. Vom negocia pe mai multe paliere. Programul de guvernare – va fi o echipă care va negocia programul, echipa politică care va negocia chestiunile politice, structura Guvernului, poziţiile şi care, evident, va valida programul de guvernare. De asemenea, va exista şi o negociere la nivelul Parlamentului privitoare la comisiile parlamentare, reprezentarea în birourile politice şi o strategie comună de manifestare a acestei majorităţi parlamentare”, a explicat Orban.

Liderul PNL a susţinut că deocamdată „nu a existat niciun fel de discuţie legată de repartizarea de portofolii”.

„Am discutat lucruri care ţin de cadrul general, de voinţa de a forma o majoritate de centru-dreapta şi de calendarul negocierilor. Sigur că şi în discuţia cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi, ulterior, în discuţiile pe care le-am avut, ne dorim să finalizăm cât mai repede posibil această negociere, astfel încât să se ajungă la învestirea Guvernului în conformitate cu majoritatea parlamentară dată de voinţa cetăţenilor”, a completat Ludovic Orban.

El a precizat că doreşte formarea unui Guvern cu număr redus de ministere. „Un Guvern în care să nu înfiinţăm ministere pentru portofolii şi care să aibă un număr cât mai redus de ministere, 16, 17, 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competenţe serioase şi, mai ales, capacitatea practică de a pune în aplicare programul de guvernare. (…) Nu am discutat împărţirea de portofolii. Sigur că există un criteriu foarte obiectiv pe care l-am discutat cu partenerii noştri şi acesta este (…) votul dat de cetăţeni, care determină contribuţia la formarea majorităţii”, a afirmat liderul PNL.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *