Skip to content
Politică

Negocieri maraton la Minsk pentru pace în Ucraina: „E un război al nervilor”. Ce decizie s-a luat

Liderii prezenti la Minsk vor semna un document privind Ucraina, a declarat o sursa diplomatica pentru Reuters. Sursa citata nu a oferit detalii despre acest document.

Hollande si Merkel au aratat relaxati in fata camerelor de luat vederi, dar fata incruntata a presedintelui ucrainean si atitudinea lui Putin acuzat de inarmarea rebelilor si de desfasurarea armatei in partea de est a Ucrainei arata ca negocierile sunt dificile, informează Hotnews.

Negocierile maraton dintre presedintii Rusiei, Ucrainei, Frantei si cancelarul german incepute miercuri seara la Minsk sunt in plina desfasurare joi dimineata. Liderii au discutat deja mai mult de opt ore in noaptea de joi spre vineri pentru a incerca sa ajunga la un plan de pace pentru Ucraina, zguduita de noi violente sangeroase.

Vladimir Putin, Petro Porosenko, Francois Hollande si Angela Merkel, uneori inconjurati de consilierii lor, uneori singuri, discuta punct cu punct documentul pregatit de mai multe zile de diplomatii lor si care vizeaza incheirea a zece luni de razboi in fosta republica ce a facut mai mult de 5.300 morti. „Discutiile nu sunt simple si se prelungesc” a scris pe Twitter la 22:30 GMT ministrul german al Afacerilor Externe.

In consecinta, ministrul Steinmeier „isi prelungeste sederea” la Minsk ” si „deplasarea in Brazilia este intarziata”, a spus oficialul. „Cred ca mai avem de lucru cel putin cinci-sase ore”, a scris pe pagina sa de Facebook la ora 00:30 GMT, Valeri Tchaly, consilier al presedintelui Porosenko. „Dar nu putem pleca fara un acord neconditionat de incetare a focului. A inceput razboiul de nervilor”, a continuat sursa citata.

Sunt asteptate „progrese” au spus pentru AFP doua surse diplomatice ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *