Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Negocieri pentru primul șef al Parchetului European. Rebega: Parlamentul n-ar trebui să aibă nici cea mai mică urmă de implicare

psnews.ro

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte Pro România și membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, invitat în studioul Puterea Știrilor, a vorbit despre candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și despre șansele sale de câștiga acest mandat.

Laurențiu Rebega a dezvăluit care este stadiul negocierilor la Bruxelles în ceea ce o privește pe fosta șefă DNA:

”Nu a fost implicat în aceste negocieri pentru că întotdeauna am spus în felul următor: un Parlament fie el european sau național, n-are ce să caute în numirea unui procuror, sunt lucruri total diferite.  Este vorba de un post scos la concurs de Comisia Europeană, care nu implică în niciun fel România. La acest concurs se putea înscrie absolut orice procuror care îndeplinea acele condiții. Comisia Europeană a făcut un juriu prin  care alege 1 sau 2 candidați pentru o etapă ulterioară. Rolul Parlamentului este simplu consultativ. Eu ca parlamentar care n-am nicio legătură cu lumea justiției să spun că x, y, z este mai bun decât celălalt, nefiind de competența mea.

Competența statului membu va veni ulterior când  Parchetul European se va înființa și sub acest procuror-șef fiecare stat își va trimite reprezentantul de la Ministerul Justiției, lucruri total diferite. Bineînțeles acum, ar trebui să ne bucurăm pentru fiecare român care candidează la o funcție europeană (…) Parlamentul n-ar trebui să aibă nici cea mai mică urmă de implicare, sunt  lucruri total diferite, politica cu justiția nu sunt compatibile” a spus reprezentantul PRO România.

De altfel,  chestionat dacă Kovesi are șanse să devină procuror-șef european, eurodeputatul a precizat:

”Există în momentul de față o recomandare dată de cele două comisii din Parlamentul European, care o poziționează pe primul loc. Dar acum, este o altă discuție în Consiliu” a afirmat Laurențiu Rebega.

Totodată, acesta a dezvăluit și dacă votul comisiilor din PE se poate schimba în defavoarea lui Kovesi.

”În  Consiliu este vorba despre un consens și acolo cei care în momentul de față reprezintă Consiliul sunt cei care pot decide. Nu știu ce mandat va avea România sau cum va trebui să voteze, pentru că nu e treaba mea lucrurl ăsta. Dar acolo un singur vot înseamnă anularea câștigului de până atunci”, a mai precizat Laurențiu Rebega.

De altfel, întrebat dacă se va schimba relația dintre România și UE din cauza acuzațiilor care i se aduc lui Kovesi în calitate de candidat la șefia Parchetului European, Rebega a precizat că ”e greu să faci o previziune”.

”E greu să faci o previziune având în vedere toată mișcarea asta politică care se întâmplă în momentul de față și care pe de o parte, are  un iz de a ne face nefreceventabili”, a mai spus europarlamentarul.

Amintim că în cursă au rămas două nume: Laura Codruța Kovesi, clasată  pe primul loc după votul din 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European și Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor din COREPER.

 Având în vederea că Parlamentul și Consiliul au opțiuni diferite, urmează ca viitorul șef al Parchetului European să fie negociat în cele două instituții. Consiliul propune trei runde de negocieri. 20 martie, 4 aprilie și 10 aprilie.
Laura Codruța Kovesi a fost pusă joi, 7 martie, sub învinuire într-un al doilea dosar, acuzată fiind că a condus un grup infracțional organizat în interiorul DNA. Anunțul a fost făcut chiar de fosta șefă a DNA la ieșirea de la Secția specială de investigare a magistraților, unde a stat cinci ore. Ea a fost citată în dosarul deschis de procuroarea Adina Florea în urma unui denunț făcut de fugarul Sebastian Ghiță, privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa.
Iată mai jos video-ul integral:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *