Skip to content
Politică

Negocieri pentru susţinerea Guvernului Orban – Tăriceanu: ALDE susţine un guvern monocolor. Am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii şi cerinţe formulate

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat. „Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a precizatTăriceanu. Premierul desemnat, Ludovic Orban, are marţi discuţii cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul. Orban se va întâlni cu delegaţiile ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri cu Pro România, potrivit News.ro.

– Premierul desemnat a anunţat că marţi şi miercuri se vor purta noi negocieri cu partidele parlamentare.

Mâine şi poimâine urmează runda a doua de discuţii cu partenerii alături de care am depus moţiunea de cenzură. Mâine ALDE, PMP, UDMR şi USR, iar miercuri Pro România”, a anunţat, luni seară, Orban.

Premierul desemnat se va întâlni, la ora 9.30, cu delegaţia ALDE, la 11.00 cu delagaţia PMP, la 13.30 cu reprezentanţii UDMR, iar la 15.00 cu delegaţia USR.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spune că în prezent nu există în Parlament o majoritate care să asigure reforme, că se prefigurează o guvernare care ”va sta de fapt la mâna PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tăriceanu”.

Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a spus Dan Barna.

Acesta a precizat că USR nu a cerut funcţii, beneficii sau poziţii în structurile statului, spre deosebire de alte formaţiuni politice care au pus condiţii în cursul negocierilor.

Ludovic Orban a anunţat că a stabilit un calendar ”rezonabil” pentru învestirea Guvernului.

Joi sau vineri va fi depusă lista miniştrilor şi Progrul de Guvernare, iar votul de învestitură ar putea avea loc săptămâna viitoare, miercuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *