Skip to content
Politică

Negocieri tot mai intense pentru colaborarea economică România-Iran. Discuţiile au ajuns la nivel de guvernanţi (FOTO)

Au loc negocieri tot mai intense pentru colaborarea economică dintre România şi Iran. Discuţiile de afaceri au ajuns la nivel de guvernanţi care reprezintă ambele state.

Într-un comunicat trimis PSnews.ro, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) anunţă că preşedintele instituţiei, Mihai Daraban, a avut, miercuri, o întrevedere cu Amir Zamaninia, ministrul adjunct în Petrol pentru Afaceri Internaţionale din Ministerul Petrolului al Republicii Islamice Iran.

Preşedintele CCIR a fost însoţit de Aristotel Marius Jude (secretar de stat din Ministerul Energiei) şi de oamenii de afaceri români din domeniile de petrol şi gaze, echipamente şi instalaţii de foraj.

Discuţiile s-au axat pe planurile și perspectiva de dezvoltare a relațiilor bilaterale în domenii precum: transporturi, energie, petrochimie, petrol și gaze.

Mihai Daraban a subliniat că ambele ţări dispun de potenţial şi de oportunităţile necesare pentru a da o nouă dimensiune raporturilor economice şi cooperării bilaterale, luând totodată în considerare şi calitatea României de stat membru al Uniunii Europene.

„Republica Islamică Iran este un partener important pentru România, în plan bilateral, prin potenţialul economic şi uman al celor două state şi în plan regional, prin poziţiile strategice pe care ţările le au în zonele geografice de care aparţin”, a declarat preşedintele CCIR.

În decursul întâlnirii, accentul a fost pus asupra cooperării bilaterale, mai ales la nivelul comunităţilor de afaceri, fiind menţionate, cu precădere, domeniile: industrial, energetic, petrochimic, petrol şi gaze, precum şi cel de transporturi.

Schimburile comerciale dintre cele două state, la nivelul lunii octombrie 2015, se ridică la 166,6 milioane euro. Exporturile României sunt în valoare de 157,88 milioane euro, iar importurile ating 8,72 milioane euro.

Conform informaţiilor oferite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la data de 31 decembrie 2015, Iranul nu se regăsea în topul celor 50 pe ţări de rezidenţă a investitorilor cu participare străină la capitalul social.

La 25 februarie 2016, conform Sistemului Naţional de Informaţii de Afaceri (SNIA), în România se regăsesc 164 de companii active cu cifra de afaceri mai mare de 1000 RON, care au un capital social iranian de 2 milioane euro.

Iranul deţine rezerve semnificative de hidrocarburi (locul al II-lea la nivel mondial la rezerva de gaze natural, respectiv locul al IV-lea la rezervele de petrol), acestea constituind principala resursă de venituri a statului. Cea mai importantă ramură constructoare iraniană este reprezentată de industria automobilelor, iar mineritul are un loc important în industrie.

Mihai Daraban CCIR Amir Zamaninia Iran
Mihai Daraban CCIR Amir Zamaninia Iran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *