Skip to content
Opinii & Analize

Negocierile initiate de PNL cu privire la Codul Fiscal sunt nu doar necesare, ci si obligatorii

" "

Noul Cod Fiscal a divizat societatea romaneasca inca o data. Pe de o parte sunt cei care fac apel la prudenta si la ratiune – presedintele Iohannis si guvernatorul BNR -, care militeaza pentru aplicarea graduala a pachetului de reduceri fiscale prevazute de Cod; de cealalta parte sunt aceia care se joaca cu viitorul tarii noastre – avandu-l protagonist pe premierul aflat in exil, Victor Ponta – care sustin aplicarea integrala a pachetului de reduceri fiscale, inca de la de 1 ianuarie, fara a lua in calcul efectele asupra Romaniei.

Ambele tabere recunosc beneficiile masurilor fiscale pentru economie si contribuabili stabilite de Noul Cod Fiscal, aprobat de altfel aproape cu unanimitate de voturi in Parlament, dar propun cai diferite de realizare a acestor masuri.

" "
" "

In timp ce Presedintele Iohannis si PNL solicita Guvernului sa dovedeasca prin calcule sustenabilitatea masurilor de relaxare fiscala propuse prin noul cod, PSD insista pe implementarea masurilor respective, asa cum sunt ele aprobate, fara a-i interesa ce se va alege de economia romaneasca. Politica economica facuta dupa ureche a PSD ar putea sa ingroape Romania intr-o noua criza.

Temerea celor care sustin ideea sustenabilitatii masurilor prin calcule economice de suportabilitate bugetara este justificata atata timp cat Guvernul nu propune masuri compensatorii de echilibrare a golului de resurse financiare sau de reducere a unor categorii de cheltuieli, menite sa pastreze tinta de deficit bugetar la care Romania s-a angajat, in relatia sa cu organismele financiare internationale.

Mai mult, temerea gruparii de dreapta este pe deplin justificata daca se are in vedere cresterea cheltuielilor cu salariile personalului bugetar din toamna acestui an, care va amplifica si mai mult nivelul deficitului bugetar si va afecta macrostabilitatea Romaniei pe termen lung.

Acest Cod trebuie sa fie o parghie necesara in relansarea economiei romanesti si a cresterii puterii de cumparare a populatiei. El nu trebuie analizat doar prin prisma intereselor electorale. Ponta si PSD va trebui sa inteleaga ca stabilitatea Romaniei pe termen lung este mult mai importanta decat jocurile lor politicianiste.

Apelul la ratiune formulat de specialisti consacrati ai sistemului economico-financiar romanesc, de catre Presedintele Iohannis, Guvernatorul BNR, dar si de PNL, prin etapizarea implementarii masurilor de relaxare fiscala, reducerea TVA in trepte la o cota de 21% cu 1 ianuarie si de 19% de la 1 iunie, precum si reviziurea unor categorii de cheltuieli bugetare trebuie serios luat in considerare de catre factorii de decizie politica.

Pe termen lung, insa, prin includerea celui de-al cincilea principiu in Noul Cod Fiscal, cel al predictibilitatii, potrivit caruia pe parcursul unui an bugetar, incepand cu 1 ianuarie al fiecarui an, nu se mai pot introduce noi impozite, taxe si contributii sociale obligatorii si nici majora cele existente, precum nu pot fi eliminate sau diminuate facilitati fiscale deja existente, avantajele sunt certe, se creeaza acea stabilitate fiscala asteptata de un sfert de veac de toti contribuabilii romani.

Calea dialogului si cea a negocierii intre cele doua grupari politice este singura care va determina, in final, pentru Romania, un parcurs care sa o puna la adapost de pericolul reintrarii in recesiune economica, cu toate consecintele ce decurg de aici.

Negocierile initiate de PNL sunt nu doar necesare, ci si obligatorii. Solutiile pentru Romania trebuie sa fie rezultatul consensului fortelor politice responsabile. Acestea va trebui sa asigure macrostabilitatea tarii pe termen lung.

2 comentarii la “Negocierile initiate de PNL cu privire la Codul Fiscal sunt nu doar necesare, ci si obligatorii

  1. Care negocieri, madam ? Alea care s-au facut si inainte de a fi votat Codul aproape in unanimitate ? Pai se dovedesc a fi fost facute degeaba, ca intre timp vatafii de la FMI s-au sucit ! Si i-au dat glas slugii numite Isarescu sa graiasca. Si el asta face. Doamne, cate slugi la usi straine are tara asta ! Incepand cu dumneata, madam !

  2. Domnisoara , dvs. trebuie sa stiti ca noi muritorii de rand nu traim cat lumea! Idiotenie mai mare decat aceea cu reducerea treptata a TVA-ului nu am mai auzit de cca. 7-8 luni, adica de la promisiunile electorale ale „scumpului” nostru presedinte. Eu vreau sa traiesc ACUM, precum grecul, in Grecia asta falimentara, la care TVA -ul a fost stabilit la 23%, nu 24 ca la noi. Astept sa imi prezentati argumente logice nu propaganda ieftina. Nu ma interesează pe mine nici FMI , nici BM , ma intereseaza sa traiesc precum polonezul,slovenul,croatul. Nu ma intereseaza angajamentele luate de basescu , da, sa le încălcam. V-au prezentat cumva americanii – armele de distrugere in masa ale lui Saddam- pentru care au ocupat Iraqul? Asa ca, – cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *