Skip to content
Video

Negrescu, amănunte despre propria ascensiune. Mai are șanse PSD să se reformeze? EXCLUSIV

negrescu.ro

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a fost joi seară invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro.

Fostul europarlamentar a oferit amănunte despre propria ascensiune în și a vorbit despre șansele Partidului Social Democrat să se reformeze.

Concret: întrebat de către jurnalistul Dan Bucura cum se împacă traiul (inclusiv școala urmată) în afara țării cu viziunea lui de stânga, Victor Negrescu a răspuns: „Se împacă foarte bine. Sunt un social-democrat convins, un om de stânga progresist în Partidul Social Democrat și mă regăsesc în această echipă. De fiecare dată când am avut viziuni poate uneori mai diferite față de colegii mei, le-am exprimat fără jenă și am reușit în unele cazurisă-mi impun punctul de vedere”.

Negrescu a adăugat că el coordonează la nivelul PSD structura denumită PES Activists Romania, ce reunește peste 10.000 de membri și simpatizanți interesați de teme europene. Politicianul a dat de înțeles că sprijinul acestor oameni l-a ajutat să fie ales vicepreședinte al PSD la cel mai recent Congres al partidului.

În continuare, guvernantul a pledat pentru recuperarea valorilor de stânga în spațiul public din România.

„Dacă ești bine educat, bine format, pentru mine e automat să te regăsești în ideile de stânga, în valorile pe care le reprezintă stânga europeană și cea din România. Cred că ar trebui să revenim puțin la aceste idei, la ideologia de stânga, la a discuta mai mult despre aceste aspecte și cu siguranță din ce în ce mai multe persoane (poate tinere, poate intelectuale) se vor regăsi în Partidul Social Democrat și în ceea ce promovează”, a declarat Victor Negrescu.

Demnitarul a menționat că, acum 2-3 ani, a creat alături de câțiva colegi o fundație „care a coagulat energii de stânga pozitive la nivelul intelectualilor, la nivelul cadrelor universitare, oameni care vor să participe la ceea ce înseamnă curentul de stânga din România”.

De asemenea, ministrul a arătat ce l-a atras către PSD: „ideea de de expertiză și profesionalism” cu care a fost asociată formațiunea politică.

„Este lucrul pentru care eu mă voi lupta mereu în PSD: ca această identitate extrem de importantă (care, de fapt, ne aduce de cele mai multe ori victoria în alegeri) să rămână elementul de bază care va defini pe viitor Partidul Social Democrat”, a punctat Negrescu.

Chestionat dacă PSD este un partid îmbătrânit la nivel de conducere și dacă are nevoie să accelereze schimbul de generații, Victor Negrescu a dat asigurări că partidul este unul „extrem de dinamic și de viu și cu foarte multe persoane tinere, dinamice, bine pregătite”.

„Sunt 600.000 de membri – o diversitate enorm de mare, pe care poate ar trebui s-o valorificăm mai mult și chiar cred că recomandarea dumneavoastră ar trebui luată în considerare. Dar nu pot uita câteva lucruri pe care noi le-am făcut: pe listele noastre pentru alegerile parlamentare, am promovat cel mai mare număr de femei (aproape 40%), cel mai mare număr de tineri… La fel la nivelul Parlamentului European: avem cel mai mare număr de tineri europarlamentari. În consecință, sunt elemente realizate în acest sens și este o gândire la nivelul conducerii PSD pentru a împinge către nu schimb de generații, ci pentru o continuare a ceea ce înseamnă PSD și poate o idee spre viitor. Eu cred că Partidul Social Democrat își poate valorifica mai bine potențialul dacă există o continuitate pe anumite aspecte și, în același timp, un plus de energie pe anumite componente unde poate am fost deficitari în trecut și trebuie să recunoaștem și acele elemente”, a detaliat PSD-istul.

Întrebat dacă ascensiunea lui politică se bazează un pic și pe noroc (având în vedere că alegerea lui în Parlamentul European s-a datorat retragerii Ecaterinei Andronescu), Victor Negrescu a răspuns: „Se bazează pe consistență, pe perseverență. «Perseverența» cred că este cuvântul esențial”.

„Politica de multe ori valorifică, din păcate, mai mult pe cei care rezistă pe o durată mai lungă de timp. Nu a fost ușor pentru mine. Eu am început să fiu implicat în politică undeva în 2005-2006. Timp de aproape 10-11 ani, nu am avut beneficii de pe urma politicii, n-am avut o funcție publică. Am ajuns europarlamentar cum ați spus și dumneavoastră: prin prisma unei retrageri, prin prisma unui scor important obținut de Partidul Social Democrat, la care am contribuit și pentru care zic că am muncit enorm”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene, subliniind că este importantă responsabilitatea, odată ce ai ajuns într-o funcție publică.

Victor Negrescu a amintit că în primul an de mandat la Bruxelles, colegii l-au votat drept cel mai activ europarlamentar pe componenta digitală.

„Am adus cele mai multe fonduri către propria țară la nivelul Parlamentului European, am convins Comisia să finanțeze 8 proiecte-pilot în valoare de 9,3 milioane de euro dedicate României pe diferite proiecte importante pentru țara noastră. La fel îmi doresc și în funcția de ministru: să fac lucruri. Pentru că eu nu văd cum ai putea avea o funcție publică și să știi că ești plătit din bani publici fără să livrezi, fără să faci lucruri la care oamenii se așteaptă”, a zis Negrescu.

Nu în ultimul rând, Victor Negrescu a dat asigurări că nu își consideră vârsta drept un impediment în a-și impune în ședințe de Guvern eventuale puncte de vedere antagonice altor colegi din Executiv, întrucât are încredere în propria pregătire profesională.

Urmăriți mai jos secvența, de la momentul 18:29 până la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *