Skip to content
Politică

Negrescu, bilanț de milioane de euro ca europarlamentar. Unde vor merge banii

euractiv.com

Victor Negrescu și-a făcut vineri bilanțul activității în calitate de europarlamentar. Vedeți mai jos câte milioane de euro sunt în joc și unde vor merge banii despre care vorbește cel care acum ocupă funcția de ministru al Afacerilor Europene.

Atragerea de bani europeni pentru România, apărarea drepturilor românilor și promovarea țării noastre în Europa, lupta împotriva inegalităților, precum și reprezentarea tinerilor în Parlamentul European au fost principalele obiective ale vicepreședintelui PSD Victor Negrescu în mandatul de eurodeputat la care a renunțat în favoarea funcției ministeriale, potrivit unui comunicat trimis vineri PSnews.ro.

La capitolul realizări, fostul europarlamentar punctează proiectele pilot în valoare de peste 9,3 milioane de euro, dintre care 5,5 milioane de euro pentru industria și cercetarea românească, 2,8 milioane pentru dezvoltarea sectorului IT și 1 milion de euro pentru creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural. Victor Negrescu a luptat în PE pentru suplimentarea bugetului UE cu fonduri de sprijin pentru crearea de locuri de muncă destinate tinerilor, precum și pentru proiecte dedicate IMM-urilor.

De altfel, Negrescu a dedicat mai multe evenimente și expoziții la Bruxelles sectorului IT din România. Vicepreședintele PSD este și primul român care a cucerit premiul „Europarlamentarul anului” la categoria „Agenda Digitală și Internet”, remarcându-se printr-o activitate foarte intensă la acest capitol, ce a inclus și zeci de conferințe și dezbateri pe această temă organizate și moderate la Bruxelles și Strasbourg, se mai arată în comunicat.

Drepturile românilor au fost permanent o prioritate centrală în activitatea de membru al Parlamentului European, Negrescu implicându-se în campania de sprijinire a accederii României în spațiul Schengen și obținând, prin demersuri proprii, suport din partea Comisiei Europene, a președintelui Parlamentului European, precum și a mai multor state membre precum Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania, Slovacia. Ca eurodeputat, PSD-istul a condamnat ferm în forurile europene atacurile xenofobe și discriminarea la adresa românilor și a intervenit în dezbaterea referitoare la Brexit, susținând nevoia de protejare a drepturilor conaționalilor. Sprijinul pentru Diaspora s-a manifestat și prin susținerea, timp de trei ani la rând, a organizării festivalului Primăvara românească la Bruxelles.

Alte preocupări ale europarlamentarului Victor Negrescu s-au referit la asigurarea de condiții mai bune pentru medicii și cercetătorii din România, precum și conectarea comunității academice din România cu oportunitățile de finanțare europeană, menționează comunicatul citat.

Totodată, social-democratul a fost inițiatorul Rețelei transatlantice a politicienilor sub 40 de ani, proiect menit să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, acesta fiind în același timp și coordonatorul rețelei europarlamentarilor S&D sub 40 de ani (S&D40).

„Mi-am propus, din prima zi la Parlamentul European, să lupt pentru români și pentru România, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre țara noastră și restul UE (resimțite puternic în domenii precum sănătatea), dar și pentru susținerea unor domenii în care cred că putem atinge excelența inclusiv în plan european, precum sectorul IT.

Am luptat pentru ca Uniunea Europeană să acorde mai multe șanse concrete tinerilor, o categorie care astăzi se simte exclusă și defavorizată de politicile europene. Am intervenit de fiecare dată când românii au fost atacați sau nedreptățiți în plan european. Alături de colegii mei din delegația social-democrată, am încercat să-i reprezentăm demn în forul legislativ european, iar acest efort, precum și colaborarea cu colegii europarlamentari, vor continua și din postura de ministru.

Adresez mulțumirile mele tuturor celor care m-au sprijinit în activitatea mea de europarlamentar, colegilor mei europarlamentari, prietenilor mei din echipa cabinetului și tuturor militanților PES și PSD”, a declarat Victor Negrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *