PSnews

PSnews VIDEO

Negrescu păstrează o linie fermă în privința Brexit: Nu vor exista discriminări față de români EXCLUSIV

proalba.ro

Mandatul de negociere al României pe tema Brexit este încă în lucru și se perfectează pe zi ce trece în cadrul unui grup ministerial mai larg, anunță ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Cerințele României pe teme vizând libera circulație a cetățenilor, dreptul la muncă al acestora și viitoarele relații comerciale ale țării noastre cu Regatul Unit trebuie aduse în concordanță cu poziția oficială a UE în această privință și fără  compromisuri, explică oficialul, într-un interviu video acordat PSNews.ro.

La fiecare întâlnire, și acestea sunt aproape săptămânale, la nivelul  grupului constituit de Comisia Europenă, România va fi prezentă acolo pentru a spune clar ce anume ne interesează și, mai ales, să apărăm drepturile românilor și ale celorlalți cetățeni europeni și suntem fermi în acest sens.

Ca element mai nou, am discutat împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni ca, în câteva săptămâni, să începem sesiunile de informare pentru cetățenii români din Marea Britanie, pentru asociațiile de români care activează acolo, în așa fel încât să aibă în timp real informația. Este foarte important pentru aceste persoane să se simtă protejate de statul de unde provin”, dă asigurări ministrul Negrescu.

Oficialul de la București menționează că nu vor exista discriminări în tratamentul post-Brexit al cetățenilor UE, inclusiv a celor români, poziția fiind fermă atât la nivelul guvernelor naționale ale statelor membre, cât și din perspectiva organismelor executive ale Uniunii.

Este o linie roșie trasată la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Consiliului, o linie roșie pe care o au și România și multe state din estul Europei în special. De curând, Marea Britanie a prezentat un raport succint în care se vorbește despre situația europenilor prezenți în Regatul Unit și nu se vorbește despre ideea aceasta de vize.

Și cetățenii britanici care trăiesc în Europa își doresc să poată circula liber. Dacă noi vom oferi acest drept brianicilor, ar trebui ca și ei să ofere același lucru, pe principiul reciprocității”, punctează Victor Negrescu.

Chestiunea reprezentării europene a României se derulează și pe alte două componente esențiale pentru noi: accederea în spațiul Schengen și preluarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.

Schengen nu este un miraj, iar autoritățile de la București trebuie să fie mai vocale pentru a evidenția faptul că țara noastră și-a îndeplinit angajamentele luate în fața partenerilor europeni pentru a realiza acest deziderat, consideră ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

România îndeplinește toate criteriile și trebuie să repetăm acest lucru din ce în ce mai des. Este o nedreptate făcută României, pentru că acest lucru nu depinde de criterii tehnice, depinde de interpretări politice, care de multe ori sunt subiective.

România trebuie să aibă o strategie foarte clară pentru a permite intrarea țării noastre în zona Schengen. Chiar dacă acest proces ar urma să se înâmple în două etape: prima dată aeroporturile și apoi pe cale terestră, este important să înceapă.

E vorba de un mesaj de care românii au nevoie. Românii au nevoie să simtă că beneficiile oferite de UE sunt acolo, că nu tot timpul cedăm.

La fel, îmi doresc o președinție a Consiliului Uniunii Europene de succes. Îmi doresc ca, la finalul președinției Consiliului UE, românii să se simtă mândri că fac parte din Uniunea Europeană”, a prezentat Victor Negrescu prioritățile mandatului său în fruntea Ministerului Afacerilor Europene

Urmăriți înregistrarea de la minutul 11:02 până la momentul 18:29

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi