Negrescu (PSD): Mă aștept la un răspuns pozitiv la scrisoarea către von der Leyen

Europarlamentarul Victor Negrescu, responsabil al grupului social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european anual şi coordonator în Comisia pentru control bugetar, a trimis luni o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită amendarea temporară a regimului fiscal european.

„Scrisoarea tocmai a fost trimisă. Este o solicitare prin care practic căutăm să scoatem din calculul deficitului bugetar cheltuielile aferente ajutorului logic și umanitar și militar pentru Ucraina și Republica Moldova. Este o solicitare care poate ajuta România, dar ea se referă la toate statele membre care sunt parte din acest efort de sprijin pentru Ucraina. Cred că acest lucru ne-a permite, pe de o parte, să continuăm să sprijinim Ucraina în acest context dificil și de cealaltă parte, în statele membre ar avea mai multă flexibilitate bugetară pentru a putea să continue să implementeze acele măsuri necesare, mai ales în acest context post-pandemic. Eu mă aștept la un răspuns pozitiv. Motivul pentru care am lansat această scrisoare acum este că în prezent, Comisia Europeană lucrează la agenda sa pentru anul viitor”, declară Negrescu, în emisiunea Puterea Știrilor, luni.

La începutul lunii septembrie-septembrie, președinta a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte această agendă europeană în discursul privind starea Uniunii, mai spune Negrescu.

„Am căutat practic în această scrisoare să o conving să introducă inclusiv această flexibilizare a cadrului normativ financiar european în discursul său și în agenda europeană a executivului European”, arată eurodeputatul.

Negrescu spune că a discutat acest subiect în prealabil și cu reprezentanții altor state membre și cu reprezentanți la nivelul Comisiei Europene și a primit un feedback pozitiv chiar dinspre partenerii americani.

„Există un feedback pozitiv, pentru că este evident pe toată lumea că efortul este unul de durată și acest lucru nu trebuie să reprezinte o povară fiscală pentru statele membre. Conform evaluărilor Comisiei Europene, statele membre alocă între 0,5 și 1,5% din produsul intern brut pentru cheltuieli directe aferente sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova (…). Deci, practic ar exista aici un plus bugetar posibil pentru statele membre, dacă această decizie s-a lua”, mai spune politicianul.

Comisia Europeană a creat deja un precedent în acest sens în timpul pandemiei, când a permis practic schimbarea acestor reguli fiscale europene și ar putea să face acest lucru și în această privință, pentru că „în trecut, cel puțin președinta Comisiei Europene spunea că acest efort trebuie să continue și mă aștept să preia această inițiativă și în demersurile pe care dânsa le susține la nivel european”, punctează invitatul.

Respectarea țintei de deficit de 3%, dificilă

Este un context dificil pentru toate statele membre, crede Negrescu, care spune că după trecerea pandemiei, statele membre au trebuit să investească suplimentar în repornirea economiei naționale.

„Vorbim și de cofinanțare a proiectelor cu finanțare europeană sau cele finanțate prin planul național de redresare și reziliență. Vorbim, practice, de o reașezare economică la nivel global. S-au schimbat tot ce înseamnă fluxurile economice globale, vedem acuma tensiunile cu China, vedem impactul războiului din Ucraina. Deci este evident că vorbim de un alt context, context marcat și de o inflație ridicată. Mai toate statele se confruntă cu probleme similare. Diferența între România și celelalte state este că, din nefericire, în cazul nostru, am intrat în această procedură de deficit excesiv la finalul anului 2019, când guvernul pe final de an a făcut niște cheltuieli inutile care nu erau necesare și atunci am intrat în această situație mai dificilă decât alte state”, mai explică europarlamentarul.

Negrescu conchide și spune că sunt multe state membre care au un deficit de peste 3% și care se confruntă cu probleme similar.

„Această flexibilitate pe care am cerut-o eu ar permite tuturor să treacă cu bine această perioadă, continuând efortul pe care îl fac pentru a sprijini Ucraina”, arată invitatul.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: