PSnews

Recent

Negrescu: UE nu schimbă strategia. Negociem unitar cu Marea Britanie! EXCLUSIV

hotnews.ro

Rezulatul alegerilor anticipate din Marea Britanie ar putea aduce o modificare în tonul pe care Londra negociază Brexitul cu partenerii europeni, dar aceasta va fi unilaterală, crede un europarlamentar român

Temele esențiale din discuțiile privind separarea Regatului Unit vor rămâne aceleași și, așa cum a fost deja stabilit, cele 27 de state rămase în UE vor face front comun pentru apărarea drepturilor cetățenilor europeni și stabilirea unor relații comerciale viitoare cu Marea Britanie, explică eurodeputatul Victor Negrescu, într-o declarație acordată în exclusivitate pentru PSNews.ro.

În căutarea aliatului potrivit

Însă, până la reluarea negocierilor,  rămân destule semne de întrebare privind persoana care va fi desemnată de conservatori să ocupe biroul din Downing Street nr.10 și ce formațiune parlamentară va accepta să intre într-o alianță cu Partidul Conservator pentru a forma noul guvern.

„Rezultatul din Marea Britanie, într-adevăr este o surpriză, dacă este să îl comparăm cu sondajele publicate anterior, dar, în același timp, este o dovadă a faptului că politica Partidului Conservator nu se mai bucură de sprijinul cetățenilor de acolo.

Cu siguranță, viitorul guvern, care va fi în continuare condus de conservatori, nu va mai avea forța să negocieze o ieșire a Marii Britanii în maniera în care era gândită anterior alegerilor. Probabi că va exista cel puțin o schimbare în ceea ce privește propunerea de premier a conservatorilor și se discută din ce în ce mai mult acest lucru în spațiul public britanic.

Orice fel de negociere care ar urma să fie purtată de viitorul guvern presupune întrunirea unei majorități în acest sens în Parlamentul britanic și vedem acolo că atât laburiștii, cât și liberal-democrații, dar și reprezentanții SNP, Partidul Scoțian Național, vor veni cu amendamentele lor la acestă negociere.

Știm din campania lor electorală că, atunci când este vorba de libertatea de mișcare a cetățenilor europeni, de drepturile lor în Marea Britanie sau de drepturile cetățenilor britanici stabiliți în Europa, aceste lucruri nu ar trebui să fie atât de radicale pe cât au fost susținute de către conservatori.

Nu știu dacă Marea Britanie iese neapărat slăbită din aceste alegeri, dar iese cu o nouă formulă politică în măsură să schimbe strategia privind Brexitul și strategia Regatului Unit pe termen mediu și lung la nivel global.

În trecut, conservatorii s-au mai aliat cu liberal-democrații. Diferența între alianțele anterioare și ce se poate întâmpla acum este că liberal-democrații au fost singurii care au susținut cu fermitate că Marea Britanie nu trebuie să iasă din UE. În contextul acesta, pare foarte greu pentru cele două partide să ajungă la o formulă de guvernare comună”, comentează Negrescu.

UE își menține poziția

Pentru reprezentanții celor 27 de state europene, chestiunea asigurării libertății de mișcare a cetățenilor comunitari și a drepturilor acestora în Regatul Unit rămâne o prioriate, așa cum se dovedesc a fi și punctele legate de recunoașterea datoriei Marii Britanii față de Unine sau protejarea pieței unice

„Nu cred că UE își va schimba strategia de negociere cu Marea Britanie. Rezultatele alegerilor din Regat nu au adus o schimbare totală a modului în care Marea Britanie se poziționează față de ieșirea din Uniune. Statele membre UE vor rămâne consecvente în a negocia unitar cu Marea Britanie. Avantajul este că tonalitatea Londrei față de chestiunea liberei circulații a persoanelor se va schimba.

Dar, când vorbim de cele 60 de miliarde de euro pe care Marea Britanie le datorează UE, de garantarea drepturilor pentru cetățenii europeni sau de negocierea tratatului comercial viitor, toate acestea vor rămâne în principiile care vor ghida negocierile dinspre partea europeană”, dă asigurări Victor Negrescu.

May iese din scenă, urmează surpriza?

În actualul context politic din Regat, liderii conservatori ar putea recurge și la mișcări surprinzătoare prin care să dovedească Europei și altor parteneri tradiționali că sunt deschiși la reconsiderarea politicii externe promovate de Londra în ultimul an. Într-un astfel de scenariu, Theresa May ar putea ieși din decor, noua figură care urmează să o înlocuiască putând reprezenta o surpriză chia5r și pentru publicul britanic, crede Negrescu

„.Primele elemente prezentate publicului după aceste alegeri arată că Theresa May întâmpină probleme în Partidul Conservator, fiind vehement criticată de membrii formațiuni pentru pierderea atâtor mandate și a majorității absolute în Parlament și, în consecință, eu văd posibilitatea ca Theresa May să nu fie propunerea lor pentru premier. Lucrurile acestea se vor știi în câteva zile, după se ce termină numărarea voturilor și după ce se discută posibilele alianțe.

Elementul care ar putea, într-adevăr, să schimbe orientarea politică a Marii Britanii ar fi ca Partidul Conservator să nominalizeze  figură nouă, cu convingeri pro-europene, pro-occidentale și care ar avea o altă viziune asupra Brexitului. Acela ar fi elementul de noutate care ar putea modifica politica britanică pe termen mediu și lung în raport cu Europa și cu partenerii săi tradiționali”, explică europarlamentarul român.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi