Skip to content
Politică

Neîncrederea în politicieni a atins cote record. Sociologul Remus Ștefureac: Totul depinde de succesul campaniei de vaccinare

PSNews.ro
" "

Ultimele sondaje de opinie arată că încrederea românilor în politicieni a ajuns la cele mai joase cote. Într-un interviu pentru PS News, sociologul și directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, susține că fenomenul este prezent și în alte țări din Vestul Europei sau SUA și este, în mare parte, o consecință a restricțiilor antpandemice impuse de autorități. Sociologul este de părere că încrederea în politicieni s-ar restabili în situația în care campania de vaccinare va fi un succes și, implicit, măsurile sanitare anti-Covid s-ar relaxa.

„În perioade de criză, mai ales o criză majoră de tipul celei pe care o trăim acum, se poate manifesta un deficit de încredere în instituții și implicit și în lideri politici, însă aceste fenomene nu sunt singulare și nu se întâmplă doar în România. Poate ceea ce e surprinzător, dar explicabil, e faptul că nivelul mai scăzut de încredere în liderii politici se manifestă după o perioadă de alegeri. Spun că este surprinzător pentru că, în general, după o perioadă de alegeri încrederea în politicieni este ceva mai ridicată. Nu se întâmplă acest lucru acum și, în acest context de pandemie extinsă, care înseamnă impunerea unui pachet destul de extins de restricții care limitează libertatea de circulație, și starea de nemulțumirea a populației este mai mare.

" "
" "

Pandemia este un factor din acest punct de vedere, și nu doar în România, ci și în alte țări democratice vest-europene și chiar și SUA. Pandemia este în acest moment principalul factor”, spune sociologul.

În opinia sa, Remus Ștefureac susține că pentru recâștigarea încrederii populației, politicienii români au nevoie de un succes al campaniei de vaccinare.

„Recâștigarea încrederii populației față de politicienii români ține de buna performanță politică, de buna performanță administrativă, evident abilitatea de a putea depăși această criză. Un succes al campaniei de vaccinare care ar permite detensionarea socială, care ar permite relansarea economiei, evident că va avea efecte pozitive asupra percepției clasei politice în general. Deci, așa cum pandemia este o cauză, rezolvarea restricțiilor generate de pandemie și în principal o coordonare foarte bună a campaniei de vaccinare ar putea să refacă încrederea în lideri politici și în instituții, de asemenea”, conchide Ștefureac.

Potrivit unui sondaj recent, încrederea românilor în politicieni a scăzut dramatic în ultima perioadă. Astfel, președintele Klaus Iohannis ocupa primul loc în topul liderilor politicieni în care românii au încredere, însă cu un procent foarte scăzut. Astfel, 35% dintre respondenți susțin că au „multă sau foarte multă” încredere în Klaus Iohannis, în vreme ce 65% au afirmat că au încredere „puțină și foarte puțină” în șeful statului. Pe locul 2 în topul încrederii se află,Marcel Ciolacu, președintele PSD (26%), urmat de Florin Cîțu (24%), George Simion (21%) și Ludovic Orban (20%).

De remarcat că nici un politician, indiferent de culoare, nu re un procentaj pozitiv peste 35%.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *