Skip to content
Justitie

Nelu Iordache ar fi cercetat în dosarul primarului din Otopeni. Cine sunt ceilalți afaceriști implicați

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Omul de afaceri Nelu Iordache, în prezent încarcerat, este unul dintre cei trei afaceriști cercetați în dosarul primarului din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Sursele citate menționează că cei trei oameni de afaceri urmăriți penal alături de edilul din Otopeni sunt Nelu Iordache, George Cristian Ciucă (ambii reprezentând firma Romstrade) și Elena Robițu.

Primarul din Otopeni, reținut

Primarul orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost reținut, miercuri seara, de DNA, pentru abuz în serviciu, în legătură cu plata a 35 de milioane de lei pentru lucrări neefectuate.

În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Vlad Constantin, director executiv în cadrul instituţiei la data comiterii presupuselor fapte, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu.

Tribunalul București va decide, joi, dacă admite cererea DNA de arestare preventivă a celor doi.

Alte cinci persoane, cei trei oameni de afaceri menționați anterior, un diriginte de şantier şi un inspector din cadrul instituţiei, sunt cercetate pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

Acuzațiile DNA

În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

– 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

– 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale”, transmite DNA.

Procurorii DNA au făcut, marți, percheziții la sediul Primăriei Otopeni.

Instituția publică este condusă de Silviu-Constantin Gheorghe, tatăl deputatului liberal Daniel Gheorghe. Silviu Gheorghe conduce primăria din 2008.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *