Skip to content
Politică

Nelu Tătaru, despre posibilitatea carantinării Bucureștiului: Nu cred că știm realitatea din teren

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a declarat luni seara că nici în acest moment autoritățile nu cunosc realitatea din teren în Capitală pentru a luat o decizie corectă privind o eventuală carantinare a oraşului. Potrivit acestuia, soluția cea mai bună este cea a respectării regulilor și restricțiilor care sunt în vigoare în prezent, nefiind nevoie de reguli noi.

Vorbim despre realitatea din teren. Dacă mă întrebați pe mine, nu cred că cunoaștem realitatea, nici în Capitală. Capitala nu o putem desface nici în sectoare, nici delimita de zona metropolitană, nici de cele câteva sute de mii de oameni care dimineața vin la lucru și se întorc seara, acei oameni din zona carantinată vor putea merge către domiciliu.

" "
" "

Cred că respectarea regulilor din interiorul Bucureștiului – ceea ce am văzut că nu prea se respectă – este cheia, este soluția. În acest moment discutăm indicii, vom modifica formulele de calcul, dar nu cred că asta este soluția. Am reintrodus focarele, scoatem focarele, deși criteriile de carantinare spuneau dacă în comunitate crește răspândirea față de focarele existente…

Cred că ar trebui să reanalizăm ce se întâmplă în acest moment în București, după cum ar trebui în fiecare localitate. Dacă mă iau doar după un indice în a carantina o localitate și a deschide poarta unor controverse, am pierdut lupta”, a declarat Tătaru la postul B1TV.

Întrebat pe ce variantă ar paria în privința carantinării Bucureștiului, Tătaru a răspuns: „Eu sunt chirurg, eu nu pariez. Eu aș opera. Aș opera să respectăm acele reguli și restricții pe care le avem, nu să impunem altele”.

Referindu-se la măsurile despre care se discută în aceste zile la Ministerul Sănătății, unde se ia în calcul schimbarea criteriilor de carantinare a localităților, Nelu Tătaru constată că nici după un an de pandemie măsurile nu se aplică așa cum ar trebui. ”Suntem la un an de pandemie, suntem în al treilea val și măsurile nu le învățăm nici astăzi și nu le luăm nici astăzi.

Sunt niște măsuri care trebuie să meargă continuu, iar dacă discutăm de o carantină trebuie să ne gândim ce înseamnă carantina. Sunt niște criterii pentru a carantina un oraș. Sunt criterii care țin de transmiterea în comunitate, dacă avem persoane peste 65 de ani și cele cu risc care cresc ca infectare în ultima perioadă, dacă avem o creștere în ultimele 14 zile, în funcție de personalul medical din secțiile de ATI și boli infecțioase, a personalului din DSP, în funcție de locurile de la terapie intensivă, precum și alte criterii. (…)

Degeaba carantinezi un oraș, dacă nu respecți niște reguli în interiorul acelui oraș. Cred că ar trebui să ne punem și întrebarea de ce am ajuns aici. Sunt trei luni de la valul doi, când poate mulți dintre noi credeam că am scăpat. Nu. Aceste trei luni cred că trebuiau folosite într-un alt fel. Nu știu dacă ar trebui să inventăm noi altceva, decât să aplicăm niște reguli”, a declarat Nelu Tătaru.

Referindu-se la numărul paturilor de ATI destinate pacienților cu COVID-19, fostul ministru al Sănătăţii a punctat faptul că, la începutul pandemiei s-a plecat de la 340 de paturi: „În aprilie, în starea de urgență, ajunsesem la 740 de paturi. Ajunsesem, la sfârșitul anului, cu tot ce aveam suplimentări, la 1.530 de paturi.

Țin să menționez, extinderea se făcea în saloane apropiate terapiei intensive, cu aport de oxigen, cu dotările absolut necesare, cu terapii intermediare. 10% din paturile din spitalele județene care, de principiu, erau spitale de patologie non-COVID, erau pentru patologia COVID. Și Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, care erau non-COVID, aveau terapie intensivă COVID, doar terapie intensivă, câte 10 sau 15 paturi și mai aveau câte un pat pentru fiecare secție, dacă un pacient care venise pentru altă patologie se dovedea, în timp, pozitiv. A fost o implicare totală și a managerilor anumitor spitale și a personalului medical”, a explicat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *