Skip to content
Coronavirus

Nelu Tătaru face anunţul serii! În ce condiţii s-ar putea reintroduce starea de urgenţă

Inquam Photos/Octav Ganea

România a ajuns la aproape 360 de cazuri de pacienți cu coronavirus la terapie intensivă, iar ministrul Sănătății spune că, momentan, nu se poate discuta despre reintroducerea stării de urgență. Nelu Tătaru a declarat, marți seara, la România TV, că o revenire ca în primele două luni de la debutul epidemiei va fi făcută doar dacă sistemul medical va colapsa.

Ne-am grăbit politic înainte de a termina momentul medical. În momentul în care sistemul medical nu va face față, când avem suprapopulare la terapie intensivă, atunci vom propune reintroduce starea de urgență. Noi sperăm ca încă o săptămână, două, să avem o mie și ceva de cazuri, iar apoi să scădem”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a explicat și de ce unele teste sunt fals pozitive sau fals negative: din cauza aparatelor sau a celor care prelucrează probele. ”Sunt teste care se fac în diferite focare, de aceea avem cazuri de infectare, cum au fost cele de sâmbătă sau duminică. De cealaltă parte, avem teste făcute de oameni care pleacă în vacanță, sau de diverse companii, pentru angajați. Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a declarat Nelu Tătaru.

În ultimele 24 de ore, în România au fost prelucrate 21.135. Din acestea, 13.127 au fost făcute în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.008 la cerere. În urma testelor, au rezultat 1.155 de cazuri de coronavirus, în comparație cu cele 1.104 de luni, anunțate după prelucrarea a doar 7.574 de teste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *