Skip to content
Sănătate

Nelu Tătaru, la Dosar de Politician: Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă ne dădea și acea măsură exactă a numărului și a tipului de pacienți

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Deputatul PNL Nelu Tătaru, fostul ministrul al Sănătății, a vorbit luni seară, pe B1 TV, despre criza locurilor la ATI și despre pregătirile pentru al treilea val pandemic, amintind că se discuta încă din debutul crizei sanitare globale despre extinderea pandemiei pe o perioadă de circa doi ani „și în general pe trei-patru valuri”.

 

" "
" "

Încă de la începutul pandemiei vorbeam că evaluarea sau extinderea unei pandemii se face o perioadă de un an și jumătate-doi și în general pe trei-patru valuri. Noi am trăit noiembrie, acel maxim al valului doi, cu 6 noiembrie, 10.260 de cazuri și aproape 1.300 în Terapie Intensivă. Evaluarea pe care o făceam zilnic pe Terapie Intensivă, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ, ne dădea și acea măsură exactă a numărului de pacienți, a tipului de pacienți, câți erau intubați, câți erau pe CPAP sau câți erau pe surse alternative de oxigen. În același timp, se evalua la nivel de fiecare regiune de dezvoltare o rezervă de paturi pe care o aveam pentru fiecare din aceste zone și unde puteam extinde. S-a discutat atunci și de terapia intermediară, acea terapie aflată în vecinătatea terapiei intensive, unde acele cazuri care ieșeau de pe ventilator sau de pe CPAP și unde puteau întreține un aport de oxigen, urmând ca în funcție de evoluție să meargă pe secții sau să revină, din păcate, poate tot în Terapia Intensivă”, a declarat Nelu Tătaru, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Urmărirea cazurilor grave și a admisiei în secțiile de Terapie Intensivă era secretul pentru depășirea momentelor grele din noiembrie, când România era traversată de vârful valului doi, a explicat fostul ministru al Sănătății.

Cred că urmărirea sau evaluarea fiecărei Terapii Intensive, prin Inspecția Sanitară de Stat din fiecare județ în parte, urmărirea cazurilor grave și a admisiei în Terapie Intensivă era secretul acelor momente. Cred că și acum același lucru ar trebui făcut, dar suntem deja într-un moment în care avem un număr mare de cazuri în Terapie Intensivă”, a adăugat Nelu Tătaru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *