Nelu Tătaru, PNL: Suntem într-o criză economică. Avem un grad de îndatorare de 51% 

foto: Gov.ro

Deputatul PNL, Nelu Tătaru, a vorbit, pentru PS News, despre data alegerilor și inconvenientele nerespectării agendei stabilite dinainte, în Coaliție. Tătaru a atenționat că guvernanții trebuie să se uite „adânc în 2025” pentru a vedea consecințele iminente ale măsurilor populiste și lipsa reformelor.

„Suntem într-o criză economică. Avem un grad de îndatorare de 51%  care spune, conform legii, că trebuie să îngheți salariile. Noi, în momentul ăsta, mergem pe salariul minime european, recalculăm pensiile”, punctează liberalul. 

„Pentru o campanie care începe la 1 septembrie și nu mai începe pe 15 august, tot ceea ce înseamnă electorat, majoritatea pe care o avem noi, este în concediu, în perioada aceea.

Ar trebui să începem campania, pe 15 iulie. Deci, în iulie, august până în 15 septembrie, când intră copiii la școală, sunt zile de concediu.

Ca să-ți faci o campanie adevărată te gândești că nu prea ai nici timpul necesar, nici prezența prea mare

Noi, Partidul Național Liberal contăm, oarecum, pe prezența urbanului și în același timp contăm și pe o prezență masivă, ca să avem un scor care să ne așeze, cum s-a văzut și la europarlamentarele comasate cu locale.

Pe de altă parte, Guvernul vrea să scoată această hotărâre pentru data alegerilor, în condițiile în care înțelegerile de la întâlnirile Coaliției erau pentru lunile iunie, septembrie, decembrie. Fiecare, ca și parte, vrea, oarecum, așezarea lui.

La noi, în partid, sunt două curente

Șțiți foarte bine că și la noi în partid sunt două curente: unul care vrea să mergem separat de PSD, chiar să ieșim de la guvernare. Altul, să ne ducem, la capăt, guvernarea pe care am avut-o și după alegerile din decembrie, să vedem ce facem, în continuare.

Pe de altă parte, în 2021 aveam acel proiect de trei plus patru: 3 ani plus 4 ani până în 2028. Să vedem dacă și liberalii își găsesc loc în programul de guvernare începând din 2025.

Nu se pune problema unui candidat comun la președinție

Formula n-a mers nici pentru primărie. Am văzut jocurile care au fost în Timișoara, la Bacău, unde au câștigat candidații USR-ului sau ai Dreptei Unite. Iar noi am mers acolo, cu candidat comun.

Cred că și pentru electorat, trebuie să mergi un pic cu platforma ta și să mergi un pic, cu candidații tăi.

Suntem două partide cu două doctrine, total diferite. Fiecare se adresează unui electorat

Dar în acest moment nu pot vorbi de un consens în politică. Vorbesc mai degrabă, de un compromis în condițiile în care treci prin niște etape. Am trecut de pandemie, am trecut de o criză socială.

Suntem într-o criză economică, dacă mă întrebați pe mine,unde va trebui totuși să vedem niște efecte în 2025. Cei care nu se uită adânc în 2025, să vadă ce va însemna și ce va însemna pentru Guvern, anul 2025, cred că nu sunt conștienți de realitate.

În momentul ăsta, noi am văzut niște statistici care spuneau ca suntem la un grad de îndatorare de 51% . Gradul de îndatorare de 51% spune, conform legii, că îngheți salariile. Noi, în momentul ăsta mergem pe salariul minime european, recalculăm pensiile. Va trebui să vedem totuși ce înseamnă 2025, dacă există sustenabilitate pentru măsurile pe care le luăm acum.

2024 este un an electoral, un an de populism, un an de lipsă a reformelor, pe care va trebui să-l cuantificăm foarte bine pentru a vedea ce resurse avem în 2025 și în anii care vor urma.

La un moment dat trebuie să strângem și acei bani ca să putem face plățile sociale

Transmit electoratului să aibă încredere că Partidul Național Liberal va fi acea componentă care va reuși să stabilizeze tot ceea ce înseamnă starea economică, în condițiile în care noi, ca și partid de dreapta, suntem cei care merg pe anumite măsuri, cum ar fi cota unică de impozitare. Putem asigura tot ceea ce înseamnă pensii.

Putem asigura tot ceea ce înseamnă asistență socială, tot ceea ce înseamnă șomaj. Cred că alternanța stângii cu dreapta la guvernare este de bun augur, dar la un moment dat trebuie să strângem și acei bani în care să putem face plățile sociale”, spune liberalul Nelu Tătaru.

Data alegerilor prezidențiale va fi stabiltă săptămâna viitoare, spune premierul care i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul Hotărârii de guvern.

„În urma deciziilor luate în coaliția de guvernare, îi solicit domnului vice-premier și ministru al Afacerilor de Interne Cătălin Predoiu să pregătească proiectul Hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale. Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date – 15 sau 29 septembrie – se va desfășura primul tur”, a spus Marcel Ciolacu.

S-au purtat discuții în coaliție pe această temă. În timp ce PSD susține ferm ca scrutinul să aibă loc în septembrie, PNL ar fi vrut ca alegerile să aibă loc la termenul stabilit de lege, în noiembrie.

De asemenea, premierul României, a anunţat, vineri, 21.06 a.c., că Guvernul a decis să introducă salariul minim european, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali.

”Introducem, azi, salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali”, a spus premierul, la începutul şedinţei.

”Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportarea la productivitatea muncii”, a mai spus şeful Executivului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: