Skip to content
Puterea Știrilor Video

Nelu Tătaru se așteaptă la un val 4 al pandemiei și nu vede cu ochi buni relaxarea anunțată pentru 1 iunie: Eu sunt cel care merge cu pași mai mici

Inquam Photos / Alex Nicodim
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, nu exclude varianta unui val 4 al pandemiei, susținând că nu este la fel de optimist precum premierul Cîțu în ceea ce privește relaxarea restricțiilor de la 1 iunie.

„La începutul anului trecut spuneam că o pandemie ține undeva la un an, chiar doi, și are 3-4 valuri. Trebuie să ne așteptăm să existe aceste valuri, dar depinde de noi cum va fi fiecare val în parte. Din experiențe anterioare, organizațiile științifice spuneau că al doilea val tot timpul va fi mai periculos decât primul. Depinde de cum l-ai gestionat pe primul. Al treilea val a venit pe un fond de relaxare. Efortul este și mai mare după o perioadă de relaxare, în condițiile în care a fost un an greu de expunere, de teamă. Să ne amintim că la începutul pandemiei în martie aveam și acea spaimă în personalul medical.

" "
" "

Am avut zone și focare destul de importante, Suceava, Neamț, Focșani, Brașov, care trebuiau gestionate și care au fost niște exemple pentru celelalte unități medicale și pentru celelalte unități care au trebuit să înțeleagă că trecem printr-o perioadă grea. Cred că perioada de relaxare de la sărbătorile de iarnă, atât în populație, cât și în cei care mai gestionau respectarea unor reguli a lăsat ca populația să înțeleagă că suntem destul de bine, iar valul a lovit destul de agresiv. S-a mărit și ziua, mobilitatea a crescut și dacă ne uită, tot ceea ce înseamnă țară europeană a reacționat la fel”, spune liberalul.

De asemenea, fostul ministru susține că apariția valului patru ține de modul în care va fi gestionată criza pandemică pe timpul sezonul estival.

„Toată lumea vorbește de un val patru. Se poate să fie, dar haideți să vedem ce se va întâmpla în această vară și câți dintre noi vom fi imunizați. Discutăm despre o imunizare de 60-70% pentru a spune că pandemia se termină, dar discutăm de două planuri: de vaccinare și de cei care trec prin boală. Suntem într-o competiție în acest moment între vaccinare și mobilitatea care duce la transmitere în comunitate și infectarea.

Nu excludem un val patru. Dar cum spuneam după fiecare val, că depinde de noi cum trecem acest val și cum va fi următorul. Sunt două săptămâni critice, sunt săptămânile în care dacă într-adevăr ne bucurăm de sărbători, dar sunt anumite precauții pe care le avem. Putem spune că peste două săptămâni suntem pe panta descendentă și putem să ne gândim la acel timp, 1 iunie, pe care îl spunea premierul Cîțu de anumite relaxări.

Eu sunt cel care merge cu pași mai mici. Noi chirurgii ne exprimăm dându-ne orizonturi medii și apoi pe termen lung. În măsura în care astăzi vedem Terapiile Intensive 1430, cazuri noi 2900, ar fi un pronostic bun peste două săptămâni, dar haideți să menținem linia”, conchide Nelu Tătaru.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *