Skip to content
Politică

Nemulțumirile continuă în Franța: sute de femei „veste galbene” au protestat

Adevarul

Purtând bonete frigiane roşii (simbolul luptei pentru libertate în timpul Revoluţiei franceze, n.r) şi fluturând baloane galbene, femeile au cântat La Marseillaise pe treptele Operei Bastille din Paris. Ele au încercuit piaţa, perturbând circulaţia, înainte de a manifesta pe străzile capitalei.

”Prin această primă manifestaţie a femeilor am dorit să avem un alt canal de comunicare decât cel al violenţei, pentru că tot ceea ce se transmite prin intermediul presei despre această mişcare sunt actele de violenţă şi uităm fondul problemei”, a declarat pentru AFP Karen, o infirmieră în vârstă de 42 de ani venită de la Marsilia, ea fiind şi una dintre fondatoarele grupului de pe Facebook ”Femei veste galbene”, informează news.ro.

„Această manifestaţie nu este feministă, ci destinată să dea o imagine inedită mişcării”, a adăugat ea.

Sâmbătă, aproape 50.000 de persoane au manifestat în toată Franţa în „actul VIII” al mobilizării „vestelor galbene”, care pe alocuri s-a transformat într-o confruntare cu forţele de ordine în special în capitală.

La Toulouse, în jur de 300 de femei „veste galbene” au manifestat paşnic, având în spate o mare banderolă neagră pe care se putea citi: „Discriminate, revoltate, Femei în prima linie”.

La Caen, teatru al scenelor violente de sâmbătă, o sută de femei însoţite şi de copiii lor au plecat din piaţa primăriei pentru a protesta pe străzi, strigând: „Femeile sunt cu noi”, „CRS (Poliţia naţională, n.r.) înainte să gazezi, să dai naştere!”.

„Guvernul ne ia drept huligani, dar astăzi suntem mame, bunice, noi suntem fiicele, surorile tuturor cetăţenilor şi vrem să spunem că (…) furia noastră este legitimă. În timpul crizelor sociale, drepturile femeilor sunt cele mai expuse riscului”, a declarat Chloé Tessier, 28 de ani, profesoară de echitaţie.

În Saône-et-Loire, la Montceau-les-Mines, o sută de femei „veste galbene” au protestat de asemenea duminică dimineaţă. Printre manifestante, o tânără avea un mesaj: „Sunt o fată şi nu vreau copii în această lume”.

“Vestele galbene” s-au mobilizat, sâmbătă, pentru a opta oară în ultimele luni, pentru a protesta faţă de politica fiscală şi socială a guvernului francez. La manifestaţii au participat 50.000 de francezi, ceea ce este echivalentul a “puţin mai mult de o persoană pe comună”, conform ministrului de Interne, Christophe Castaner.

Presa franceză notează că manifestaţiile au fost marcate şi de incidente, iar la Paris au fost reţinute 24 de persoane. La Lille au manifestat peste o mie de “veste galbene” şi au fost reţinute 42 de persoane.

Au avut loc proteste şi la Marsilia, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Saint-Etienne şi Rouen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *