Skip to content
Politică

Nemulțumirile la adresa ministrului Justiției, tranșate în ședința coaliției. Ce s-a decis

Inquam Photos / George Călin

Nemulțumirile la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion, au fost tranșate, marți, în ședința coaliției. Astfel, s-a ajuns la decizia de a fi creat un grup interministerial care va discuta pe tema Legilor Justiţiei, astfel încât să existe susţinere pentru acest proiect. Mai mult, Dan Barna a precizat, la finalul ședinței de Coaliție că ministrul Justiției se va consulta în zilele următoare cu reprezentanţii fiecărui partid din coaliţia guvernamentală pe tema Legilor Justiţiei, astfel încât să existe susţinere pentru acest proiect.

Liderul USR a precizat că în şedinţă nu s-au discutat chestiunile de fond în cazul Legilor Justiţiei. „Eventualele elemente asupra cărora ar trebui să avem o decizie politică vor veni în următoarele şedinţe ale coaliţiei”, a mai spus acesta.

Amintim că PS News scris că marți, în ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal (PNL), mai mulți lideri liberali, în frunte cu Ludovic Orban, l-au criticat pe USR-istul Stelian Ion, ministrul Justiției, pentru faptul că a adus modificări legilor justiției fără să informeze în prealabil coaliția de guvernare. Totodată, s-a pus în discuție soluția constituirii unui grup de lucru la nivelul coaliției de guvernare pentru a armoniza legile justiției în funcție de solicitările fiecărui partid.

Printre cei care s-au arătat deranjați de activitatea lui Stelian Ion la Ministerul Justiției au fost Lucian Bode și Raluca Turcan, oameni apropiați lui Ludovic Orban, președintele partidului.

Și Ludovic Orban, președintele PNL, și-a exprimat public nemulțumirea. Acesta a declarat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

Proiectele de modificare a legilor Justiţiei vor trebui să facă obiectul unor  ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM este un proiect care a fost trimis de ministrul Justiţiei, nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample aşa cum de altfel a solicitat şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa legilor Justiţiei, cât şi în privinţa Codurilor, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, acestea trebuie să se adopte printr-o amplă dezbatere în societate şi să reprezinte cu adevărat modificări ale legii care să pună bazele unui sistem de jusitiţie modern la standarde europene. Va fi supus dezbaterii, în coaliţie, în societate şi va fi supus dezbaterii organizaţiilor profesionale din domeniu, organizaţiilor care sunt active în acest domeniu”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Solicitat să precizeze dacă ar fi trebuit să fie o consultare în coaliţie înainte ca acest proiect să fie trimis în procedura parlamentară, Orban a afirmat: “De regulă, aşa e firesc, pentru fiecare proiect important aşa cum există consultare proiectele care sunt iniţiate de alţi colegi din Guvern trebuie să existe o consultare şi mai ales o decizie comună a Coaliţiei pentru că dacă nu există o decizie comună a Coaliţiei nu se poate construi o majoritate parlamentară care să permită adoptarea acestor legi. Dar mesajul meu este că noi vom fi în continuare implicaţi în îmbunătăţirea şi în repararea acestor legi astfel încât ele să răspundă exigenţelor unei societăţi democratice şi conceptului de stat de drept care trebuie să fie la baza funcţionării României”.

DETALII AICI: Orban: Proiectele de modificare a legilor Justiţiei trebuie dezbătute în societate. Ministrul Justiţiei a trimis proiectul către CSM fără discutarea în coaliţie

Amintim că Stelian Ion a trimis, în urmă cu o săptămână, Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *