Nivelul de trai, condiţiile de muncă, de educaţie, sănătate sau recunoaşterea dreptului de proprietate sunt principalele nemulţumiri pe care cetăţenii le expun în petiţiile trimise Avocatul Poporului anul trecut, potrivit Agerpres.
Avocatul Poporului a prezentat, marţi, raportul de activitate al instituţiei pe anul 2024, context în care a fost prezentat, printre altele, volumul de petiţii primite, dar şi nemulţumirile constatate din petiţiile transmise de cetăţeni.
„În principal, activitatea noastră constă în a primi şi soluţiona petiţiile depuse de orice persoană fizică, indiferent de cetăţenia acesteia, care consideră că drepturile sale au fost încălcate de administraţia publică, centrală şi locală. În 2024 au fost primite peste 12.000 de petiţii.
Pentru a soluţiona orice petiţie avem la îndemână câteva proceduri, tipice unui mediator, schimburi de adrese cu respectivele autorităţi, discuţii telefonice, anchete pentru lămurirea unor aspecte şi emiterea unor recomandări”, potrivit rezumatului Raportului de activitate pe anul 2024.
Raportul mai arată că Avocatul Poporului nu are posibilitatea de a sancţiona pe cineva.
„Nu avem posibilitatea de a decide noi în locul respectivei autorităţi administrative şi nici de a sancţiona pe cineva, nici măcar atunci când autorităţile ignoră solicitările noastre şi pur şi simplu nu ne răspund (spre deosebire de alte instituţii similare din lume care au dreptul să sancţioneze autoritatea care nu cooperează, de exemplu cazul Ombudsmanului spaniol, Defensor del Pueblo, de unde am împrumutat şi noi denumirea).
Este însă corect să recunoaştem că în marea majoritate a cazurilor, relaţia cu administraţia publică, mai ales cea locală, este bună şi foarte bună, iar intervenţia şi prezenţa instituţiei noastre îi ajută pe mulţi din administraţie să înţeleagă cum trebuie să procedeze astfel încât drepturile persoanelor să fie respectate”, se arată în raport.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News