Skip to content
București

Nepăsare la Ministerul Mediului. Groapa IRIDEX, sursă a poluării excesive din București. Primarul Tudorache, dezvăluiri grele

psnews.ro

Într-o declarație pentru PSnews.ro, primarul Daniel Tudorache a precizat că o foarte mare parte din poluarea din București vine de la groapa de gunoi deținută de firma „Iridex”, contrar celor spuse de actualul ministru interimar al Mediului, Costel Alexe.

Edilul a declarat că a cerut intervenția Ministerului Mediului pentru a închide groapa de gunoi din zona de Nord a Capitalei, însă nici până la această dată nu a primit niciun răspuns de la minister.

Eu am făcut 2 solicitări în ianuarie pe acest subiect, însă nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului. Ce s-a întâmplat după aceste 2 interpelări? Mi-a trimis controlul în primărie, iar acei angajați au zis că au comandă să ne dea amendă, indiferent cât e”, spune edilul.

Domnul Costel Alexe se pregătește să îi țină în brațe pe cei care administrează groapa Iridex pentru că pe 21 martie expiră contractul cu Bucureștiul. Eu sunt în proces cu această firmă pentru că am spus în repetate rânduri că e depășită capacitatea de depozitare. Domnul ministru ori nu știe…ori nu știe. Lângă groapă este Stericycle, care a fost inițial al lui IRIDEX și l-a vândut acestei firme americane care se ocupă de incinerarea produselor medicale. La groapa IRIDEX se duc numai deșeuri medicale. O mare parte din poluarea din București vine de la groapa IRIDEX.  N-am primit nicio vizită a ministrul Mediului la groapa Iridex”, a declarat primarul Daniel Tudorache.

Poluare excesivă în București, în noaptea de duminică spre luni

Amintim că duminică noaptea, în Bucureşti, s-a înregistrat o poluare record, după cum au arătat informaţiile furnizate de rețeaua națională și de rețelele independente de monitorizare a aerului din Capitală. În cazul PM 2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, am avut depăşiri cu până la 1000% ale limitelor maxim admise.

Iar pentru PM10, adică particule mai mari de praf, au fost depăşiri de aproape 800 la sută. Încă de la primele ore, pe reţelele sociale, oamenii s-au plâns de această situaţie.

Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a explicat luni la emisiunea „Dosar de Politician”, moderată de jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire, că nivelul record de poluare înregistrat în Capitală, duminică noapte și luni dimineață, a fost rezultatul unui cumul de factori, printre care „arderile necontrolate din București și județul Ilfov” sau eventuale activități industriale.

„Aș vrea să vă spun că, în momentul de față, am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din București și județul Ilfov. Au fost sesizări la 112, am avut în această dimineață discuții cu cei de la ISU, care, din informațiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea de la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație sau cauciucuri, sau toate celelalte gunoaie care au fost în restul serii, au ajuns să avem aceste condiții de calm atmosferic și, evident, cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Din acest motiv, având și aceste valori ridicate. Aceste creșteri au început aseară, în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul orei 3:00, 4:00 dimineață și, evident, scăzând către primele ore ale zilei. Astăzi, spunând încă o dată și aș vrea să subliniez, având valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din București, evident încă cu depășiri pe PM10 și ceilalți factori poluanți”, a declarat Costel Alexe, luni dimineață.

Companie americană, prinsă în România când arunca deșeuri medicale direct în groapa de gunoi

Compania americană Stericycle, care activează în domeniul reciclării produselor sanitare, este cercetată de către procurori după ce angajații companiei au fost surprinși, în 2015, aruncând medicamente la groapa de gunoi de la Chiajna.

DIICOT a deschis dosarul Stericycle la începutul anului 2015, după ce polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu. Aceștia suspectau că în județele Ilfov și Suceava își desfășoară activitatea un grup infracțional care face evaziune fiscală și spălare de bani.

De asemenea, existau suspiciuni de infectare a apei și nerespectare a regimului deșeurilor periculoase. Cercetările au arătat că angajații Stericycle abandonau transporturile de medicamente expirate și colectate de către companie în zona gropii de gunoi de la Chiajna. Aceasta este deținută de către Iridex Group, iar schema ar fi fost realizată în coordonare cu reprezentanții acesteia, deși aceste deșeuri medicale trebuiau eliminate în incineratoare speciale.

1 comentariu la “Nepăsare la Ministerul Mediului. Groapa IRIDEX, sursă a poluării excesive din București. Primarul Tudorache, dezvăluiri grele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *