Nepoata unui fost șef SRI, trimisă în judecată de DIICOT pentru constituire grup infracțional organizat

Sursa foto: Reporteris

În cursul zilei de ieri, DIICOT a trimis-o în judecată pe ieșeanca Ioana Timofte și alți nouă inculpați, principala acuzație fiind de „constituire grup infracționat organizat”. Acuzații ar fi devalizat Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (CNCIR), o companie de stat subordonată Ministerului Energiei la conducerea căreia se afla Ioana Timofte, nepoata fostului sef al SRI, Radu Timofte. Prejudiciul se ridică la circa 2 milioane de euro, notează reporteris.ro.

Doar angajații de la Stat

Prejudiciul reprezintă sume achitate de companie pentru achiziții fictive de consumabile, materiale de construcții, echipamente electrice etc. Firma de stat plătea bani adevărați pentru cumpărături care nu ajungeau niciodată în depozite. Pentru justificarea plăților, Timofte și alți șefi/angajați din companie întocmeau acte care atestau, în fals, recepția produselor. La final, reprezentanții firmelor care „livrau” și cei ai CNCIR implicați în aceste inginerii împărțeau frățește banii delapidați.

Conform portalului instanțelor, prima inculpată este Ioana Timofte care, la momentul infracțiunilor, era director genral al CNCIR. Alături de ea, pe listă se mai află Liviu Vulpe, Maria Oltea Stancu, Daniela Elena Oane, Sorin Sebastian Zăvoianu, Ionuț Costache, Maria Nedelcu, Ion Mărășescu, Nicoleta Raluca Mandiș și Ionuț Bondoc, șefi/angajați în cadrul CNCIR și complici ai fraudelor.

De menționat că printre inculpați nu se află nici un administrator/asociat la firmele private care au luat parte la fraudare, fiind posibil ca aceștia să fi încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției care se înregistrează drept dosare separate.

Dosarul se află în faza de Cameră Preliminară la Curtea de Apel București.

Devoalarea fraudei

De precizat că, în mai 2023, la momentul la care a făcut publică existența acestui dosar, anunțând situația de fapt și efectuarea unor percheziții, DIICOT menționa faptul că avea în vizor 17 inculpați.

În comunicatul remis presei cu acea ocazie, DIICOT dezvăluia faptul că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul CNCIR au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

„În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora. Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat”, afirma DIICOT.

Ulterior, mai spuneau anchetatorii, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, produsele erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

DIICOT estima prejudiciul la aproape 2 milioane de euro provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri din categoriile papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile.

Carieră spectaculoasă, frântă brusc

Propusă pentru arestare preventivă după efectuarea perchezițiilor, Timofte a scăpat de această măsură după ce a invocat că are copilul bolnav. Ea a fost trimisă în arest la domiciliu și, apoi, sub control judiciar.

În scurt timp, și-a pierdut funcția de director general al CNCIR unde avea un venit fabulos: circa 11.000 euro net/lună.

Mutată din Iași în București, ea acumulase o avere exorbitantă, inclusiv un penthouse evaluat la sute de mii de euro. Acesta a fost vândut în faza de urmărire penală pentru a acoperi o parte din prejudiciu.

Din informațiile REPORTER, pe rolul DNA se află alte dosare penale, de corupție, cu ramificații în perioada în care Timofte a fost la conducerea CNCIR.

Fost consilier local PSD la Iași, Ioana Timofte, de profesie avocat, s-a mutat la București în 2009 primind de-a lungul timpului mai multe funcții înalte, la Colegiul Național de Apărare, în Ministerul Economiei sau în Consiliile de Administrație ale unor companii de stat, pe filieră UNPR sau PSD.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: