Skip to content
Politică

Neputința tehnocraților din domeniul minier afectează milioane de lei

facebook.com

Neputința guvernanților tehnocrați (încă în funcții, chiar dacă pe ultima sută de metri) din domeniul minier afectează sume care se cifrează la milioane de lei.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) – instituție aflată în subordinea Executivului și finanțată prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) – plătește cheltuieli de judecată companiilor miniere care au finalizat lucrări de refacere a mediului după închiderea minelor pe care le-au exploatat. Aceasta deoarece nu poate restitui garanțiile financiare de ecologizare pe care aceste companii le-au constituit la începerea exploatărilor miniere, conform legislației în vigoare, iar companiile dau acum instituția în judecată și câștigă procesele, scrie Profit.ro.

Motivul poate fi găsit în normele în vigoare care prevăd că garanțiile respective pot fi restituite de către instituție doar după verificarea și recepția finală a lucrărilor de ecologizare de către Comisii compuse din reprezentanți ai ANRM și ai ministerelor Mediului și Economiei. Iar acestea nu se pot întruni legal, din cauză că Ministerul Economiei susține că nu are oameni cărora să le dea această însărcinare.

În consecință, lucrările de ecologizare a exploatărilor miniere închise rămân neverificate și nerecepționate, iar companiile dau ANRM în judecată, instituția trebuind să achite nu doar contravaloarea garanțiilor, pe care oricum ar fi datorat-o după verificarea lucrărilor de refacere a mediului, ci și cheltuielile de judecată ale reclamanților, pe lângă costurile cu propria reprezentare în instanță.

Informațiile apar într-un document al ANRM privind necesitatea modificării reglementărilor secundare referitoare la garanțiile financiare pentru refacerea mediului afectat de activități miniere pe care companiile de profil sunt obligate să le constituie în conformitate cu Legea minelor.

Potrivit raportului ANRM pe 2015, anul trecut, companiile miniere au depus garanții de refacere a mediului în sumă totală de 13,55 milioane lei, iar instituția a restituit celor care au executat lucrări de refacere a mediului afectat de activitățile miniere garanții de doar circa 211.700 lei. În 2013 (dat fiind că raportul ANRM pe 2014 nu oferă astfel de date), garanțiile constituite au fost în sumă de 8,91 milioane lei, iar cele restituite – de 2,57 milioane lei.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *