Skip to content
Sănătate Societate

Nereguli grave constatate după controalele la spitalele de psihiatrie: La Săpoca numărul pacienților internați depășește numărul de paturi, iar spitalul nu are contract cu o firmă de pază

Digi 24
Ministerul Sănătății a dat 115 sancţiuni contravenţionale – 48 de amenzi și 67 de avertismente – în urma controalelor la spitalele de psihiatrie, iar în unele cazuri s-a dat termen de remediere a problemelor până pe 31 decembrie, a anunțat marți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. În ceea ce privește spitalul din Săpoca – unde un pacient a atacat 13 bolnavi în luna august, iar 7 dintre ei au murit – numărul pacienților internați depășea, în unele compartimente, numărul de paturi, iar spitalul nu avea contract cu o firmă de pază, paza fiind asigurată tot de angajații unității medicale. Acolo unde a fost cazul, neregulile au fost semnalate Parchetelor, potrivit Hotnews.

În urma controlului pe care l-am dispus la spitalele de psihiatrie au fost controlate 4 spitale de maximă siguranţă cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secţii de psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene cu 5.427 de paturi. În total, 16.073 de paturi de psihiatrie la nivelul ţării„, a anunțat ministrul Sănătății.

În urma acestor controale, acolo unde a fost cazul și existau suspiciuni de natură penală, aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca Parchetelor„, a precizat Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca a fost declanșat „primul control de acest fel, în sensul că, pentru prima dată, s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de Sănătate Publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară.”

Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății va prezenta, în cursul zilei de astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă, concluziile mai amănunțite ale controlului la spitalele de psihiatrie din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *