Skip to content
Politică

Nereguli năucitoare în transplanturi. Raport ignorat 2 ani de zile DOCUMENT

politvesti.com
" "

Au ieșit la iveală nereguli năucitoare în domeniul transplanturilor. Citiți, în cele ce urmează, despre un raport ignorat timp de doi ani de zile.

Un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii avea concluzii devastatoare privind modul in care decurgea activitatea de transplant in Romania, transmite Hotnews. Documentul identifica probleme structurale majore: precum alocarea haotica a organelor, lipsa monitorizarii donatorilor vii si a donatorilor in moarte cerebrala, lipsa personalului specializat. Raportul atragea atentia ca alocarea organelor pentru transplant se face „la discretia personalitatilor in domeniul transplantului”. Multe dintre problemele semnalate in 2014 se regasesc in raportul facut acum o saptamana de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii.

" "
" "
raport transplanturi
foto: hotnews.ro

Raportul din 2014 a fost realizat cand ministru al Sanatatii era liberalul Eugen Nicolaescu. Ministrul a aprobat o rezolutie pusa de un secretar de stat, care propunea ca ministerul sa ia doar una dintre cele noua masuri propuse de Corpul de Control. Situatia s-a perpetuat si in mandatul de ministru al Sanatatii detinut de PSD-istul Nicolae Banicioiu.

Raportul din 2014 venea la cateva luni dupa scandalul privind transplantul de rinichi pentru actorul Alexandru Arsinel, acuzat ca a primit un astfel de organ „peste rand”, listele cu pacienti care asteptau un rinichi nou fiind ignorate de conducerea Agentiei Nationale a Transplantului.

Principalele deficiente gasite in raportul din 2014:

– mai multe compartimente din Agentia Nationala a Transplantului (ANT) erau nefunctionale
– Consiliul Stiintific nu s-a intrunit intr-un an decat de doua ori, in ciuda prevederilor legale care cereau cel putin o intalnire pe luna
– lipsa de monitorizare a riscurilor care afecteaza direct calitatea activitatii de transplant
– nerespectarea de catre ANT a atributiilor de stabilire si respectare a alocarii organelor la nivel national
– nerespectarea de catre ANT a atributiei de monitorizare a donatorilor vii si a donatorilor aflati in moarte cerebrala
– probleme majore la acreditarea pentru transplant a mai multor spitale.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *