Skip to content
Politică

Nesfârșita campanie electorală a lui Clotilde Armand. Cum a ajuns edilul Sectorului 1 justițiarul dintr-o confruntare imaginară

Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand se află într-o veșnică campanie electorală. Armand pare că nu poate ieși din logica aceasta care în final aduce un imens deserviciu interesului public, de vreme ce actul guvernării se face întotdeauna cu un ochi ațintit pe câștigul politic de moment.

Clotilde Armand în luptă cu “mafia”

Primarul Sectorului 1 folosește în permanență  o retorică populistă. Armand se portretizează ca un edil angrenat într-o luptă cu un adversar omniprezent, dar greu de definit în termeni concreți – mafia.  În cazul Romprest, Clotilde Armand spunea că se luptă cu “mafia gunoaielor”. În week-end edilul s-a lăudat că a desființat 30 de panouri publicitare din Sectorul 1, spunând “stop mafiei și din domeniul publicității stradale”. Pare că orice acțiune a edilului poate fi justificată în termenii unui război cu forțele răului, în cazul acesta “mafia”.

Poziția de așa-zis justițiar pe care a adoptat-o Clotilde Armand are în spate rațiuni electorale. În ciuda faptului că au trecut deja aproape 5 luni de la sfârșitul alegerilor locale, Armand nu poate ieși nici acum din logica unei campanii electorale nesfârșite. Controversele stârnite de fostul edil Daniel Tudorache cu privire la veridicitatea rezultatului scrutinului pot reprezenta o sursă a comportamentului actualului edil. Deși aceste acuzații au fost desființate, Clotilde Armand simte că poziția sa din fruntea primăriei nu este atât de solidă. Prin urmare, toate acțiunile sale trebuie justificate în termeni justițiari, ai unei lupte nesfârșite cu o “mafie” omniprezentă. Doar în acest fel, Armand devine personajul indispensabil al acestei lupte, cea fără de care “mafia” nu poate fi învinsă.

Retorica aceasta o găsim de altfel și la alte personaje din USR-PLUS. Divizarea societății în “noi” vs “ei”, “poporul pur” vs „elita coruptă”, reprezintă un procedeu folosit de populiștii de peste tot. Dar în final, această retorică este una profund nocivă. Divizarea societății în “noi” vs “ei” contribuie la adâncirea clivajelor din societate și face compromisul aproape imposibil de atins. Clotilde Armand nu se mai află în Opoziție. Rolul acesteia în calitate de edil este acela de a găsi soluții la problemele cu care se confruntă locuitorii Sectorului 1. Rolul lui Clotilde Armand este acela de a crea bunuri publice și nu de a continua o campanie electorală încheiată deja. În procesul de creare a bunurilor publice, compromisul și negocierea cu forțele de opoziție sunt indispensabile. Înfierarea opoziției dăunează consensului. Mai mult decât atât, perpetuarea campaniei electorale mai deservește într-un mod interesul public. De vreme ce te afli într-o nesfârșită bătălie politică, vei fi tentat/ă să te concentrezi strict pe rezolvarea acelor probleme care își aduc câștiguri de imagine și care pot fi portretizate sub forma confruntării dintre “noi” vs “ei”. Altfel spus, problemele mai mici ale cetățenilor ar putea fi ignorate pentru problemele mai largi, care pot fi puse în contextul unei confruntări politice.

Atâta vreme cât Clotilde Armand va fi protagonista unei lupte infinite – și în bună măsură imaginară – justițiarul antrenat într-o confruntare cu o “mafie” omniprezentă, paradoxal cetățeanul Sectorului 1 va fi cel care va avea de suferit. Armand ar trebui să se concentreze pe actul guvernării și pe tot ce implică acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *