Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat planurile pentru un atac asupra Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, unde au ajuns peste un milion de persoane strămutate, au declarat oficiali israelieni, potrivit The Guardian.
Decizia a fost luată în contextul în care o navă care tracta o barjă încărcată cu alimente a sosit vineri în largul Fâşiei Gaza. Acesta a fost un test pentru o nouă rută maritimă de ajutor din Cipru către teritoriul palestinian devastat, unde foametea este iminentă după cinci luni de campanie militară a Israelului.
Orice atac asupra Rafah ar putea duce la pierderi de vieţi în rândul civililor şi la înrăutăţirea unei crize umanitare deja acute în Gaza.
„O ofensivă pe scară largă în #Rafah nu poate fi justificată. Peste un milion de refugiaţi au căutat protecţie acolo şi nu au unde să se ducă. Este nevoie de un armistiţiu umanitar imediat pentru ca mai mulţi oameni să nu moară şi pentru ca ostaticii să fie în sfârşit eliberaţi”, a scris pe X ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.
Netanyahu a luat decizia după o reuniune a cabinetului de război al Israelului în care s-a discutat o nouă propunere de încetare a focului din partea Hamas.
Într-o primă etapă, Hamas a propus să elibereze femeile, copiii, bătrânii şi bolnavii israelieni pe care îi ţine ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni, inclusiv a unora dintre ei condamnaţi pentru multiple crime împotriva israelienilor.
Organizaţia militantă islamistă a luat aproximativ 250 de ostatici israelieni şi străini atunci când a lansat un atac asupra Israelului în octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. Aproximativ jumătate dintre ostatici au fost eliberaţi în timpul unui armistiţiu de o săptămână în noiembrie. Israelul crede că aproximativ 130 dintre prizonieri au rămas în Gaza şi că 32 sunt morţi.
Propunerea, care a venit după ce discuţiile au fost blocate timp de aproximativ 10 zile, pare să permită ca sfârşitul definitiv al ostilităţilor să aibă loc după, şi nu înainte, de o primă încetare a focului de 40 de zile – o concesie semnificativă din partea Hamas.
Biroul lui Netanyahu a descris noile cereri ca fiind „nerealiste”, dar a declarat că o delegaţie israeliană va pleca în Qatar, un mediator cheie în negocieri, pentru a discuta poziţia Israelului cu privire la un potenţial acord.
Observatorii au declarat că noul anunţ privind planurile de atac asupra Rafah ar putea fi menit să pună presiune asupra Hamas în timpul eventualelor negocieri.
Biroul lui Netanyahu a precizat că armata israeliană pregăteşte „aspecte operaţionale” şi evacuarea populaţiei civile din Rafah. Nu a fost dat un potenţial termen pentru asalt. Ar putea dura mai multe săptămâni pentru a pregăti forţa mare necesară pentru a ataca cele câteva mii de militanţi Hamas care, potrivit oficialilor israelieni, sunt stabiliţi în oraş.
Preşedintele american Joe Biden a spus că un atac asupra Rafah reprezintă o „linie roşie” dacă este întreprins fără suficiente precauţii pentru a proteja civilii. Puţini observatori au fost convinşi de promisiunile oficialilor militari israelieni de a crea zone protejate pentru a adăposti un număr mare de civili care să fie evacuaţi din oraş înainte de orice atac.
Oficialii israelieni au declarat în mod repetat că distrugerea tuturor forţelor Hamas rămase în Rafah este esenţială pentru a-şi atinge obiectivele de război.
Ofensiva militară a Israelului în Gaza a provocat moartea a cel puţin 31.341 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu.
ONU a avertizat asupra foametei în Gaza, iar urgenţa umanitară tot mai mare a determinat unele ţări să diversifice rutele de furnizare a ajutoarelor, inclusiv pe cale aeriană şi maritimă, deoarece accesul terestru în Gaza prin Iordania, Israel şi Egipt rămâne limitat.
Vineri, o navă spaniolă care a parcurs un nou coridor maritim dinspre Cipru a început să-şi descarce încărcătura de alimente la un debarcader improvizat în largul coastei Fâşiei Gaza. Nu este clar cum vor fi distribuite ajutoarele.
Luptele continuă în unele părţi din nordul şi centrul Gaza, inclusiv în jurul zonelor în care a fost pregătit debarcaderul.
Oficialii din teritoriu au declarat că tirurile israeliene au ucis joi 20 de persoane care aşteptau să primească ajutoare, ecou al unui incident similar de la sfârşitul lunii februarie, când zeci de palestinieni au fost ucişi în aşteptarea camioanelor cu alimente în partea de nord a Gaza. Armata israeliană a negat relatările, despre care a spus că fac parte dintr-o „campanie de defăimare” menită să instige la violenţă în altă parte.
Anterior, joi, opt persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unui centru de distribuire a ajutoarelor din tabăra Nuseirat din centrul Gaza, au declarat oficiali din domeniul sănătăţii.
Conflictul din Gaza a provocat strămutarea majorităţii celor 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului, iar în ultimele săptămâni au avut loc scene haotice şi incidente mortale în timpul distribuirii ajutoarelor.
Liderii Hamas au făcut apel la marşuri masive de protest ale palestinienilor în timpul Ramadanului, iar analiştii spun că acest lucru ar putea avea ca scop să exercite presiuni asupra Israelului pentru a oferi concesii în cadrul negocierilor de încetare a focului.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News