Skip to content
Politică

New York, 16 ani de chinuri: atacurile din 2001 continuă să facă victime

youtube.com
" "

De la atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001 au trecut 16 ani, care s-au dovedit o perioadă marcată de chinuri. Citiți mai jos despre atacurile din 2001, care continuă să facă victime în rândurile populației din New York.

La 16 ani de la atentatele teroriste considerate drept cele mai sângeroase din istorie, impactul tăcut şi letal al evenimentelor încă se resimte puternic în rândul newyorkezilor. Substanţele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001 afectează deopotrivă vechea şi noua generaţie a Statelor Unite, scrie Mediafax, citând New York Daily News.

Potrivit unui studiu publicat la 7 septembrie de Centrul Medical Academic NYU Langone, una dintre instituţiile prestigioase din SUA, copiii expuşi la substanţele chimice eliberate în aer în urma prăbuşirii clădirilor World Trade Center arată semnele precoce ale riscului de boli cardiovasculare.

Turnurile Gemene din New York s-au prăbuşit în decurs de două ore, au distrus şi avariat alte clădiri din jur şi au învăluit celebrul cartier Manhattan într-un nor toxic de fum şi praf.

Cercetătorii din domeniul sănătăţii au analizat şi au comparat probe de sânge pentru 308 persoane care erau copii în 2001, dintre care aproape jumătate au intrat în contact direct cu resturile şi particulele degajate în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Copiii cu niveluri foarte mari în sânge ale substanţelor chimice conţinute de acel praf toxic au prezentat cantităţi ridicate de grăsimi care întăresc arterele şi îngroaşă pereţii acestora, arată studiul NYU Langone.

Acest studiu este primul care depistează riscurile pe termen lung privind sănătatea cardiovasculară la copiii care au fost expuşi la substanţele chimice degajate la 11 septembrie 2001. Descoperirile Centrului Medical Academic NYU Langone se adaugă la dovezile evidente privind impactul devastator asupra sănătăţii al atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care au intervenit prima dată în misiuni de căutare şi salvare, precum şi ceilalţi oameni expuşi la praful degajat de prăbuşirea World Trade Center au prezentat un risc mai mare de a dezvolta probleme pulmonare, simptome respiratorii, probleme de sinus sau astm. În plus, anumite boli mintale, afecţiuni digestive, probleme musculo-scheletice şi mai multe tipuri de cancer au fost asociate cu evenimentele de la 11 septembrie.

Potrivit datelor oficiale prezentate de către autorităţile americane, la 30 iunie, 7.139 de persoane înscrise în programul World Trade Center Health Registry au fost certificate cu minimum un tip de cancer. Dintre acestea, 6.028 de persoane s-au aflat în misiuni de căutare şi salvare. Cele mai des întâlnite forme de cancer printre subiecţi sunt cel de piele non-melanom, de prostată, melanom, limfom şi tiroidian.

În acest an, zeci de pompieri şi poliţişti din New York, cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, au murit în urma unor forme de cancer la creier şi cancer pulmonar care au legătură cu activităţile prestate la locul dezastrului de la 11 septembrie 2001.

Până în prezent, 159 de pompieri, 132 poliţişti newyorkezi şi alţi 700 de membri ai comunităţii au decedat din cauza unor boli provocate de substanţele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001. În acelaşi timp, peste 37.000 de poliţişti, pompieri şi membri ai comunităţii au primit îngrijiri pentru răni şi afecţiuni provocate de atacurile teroriste de la New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *