Skip to content
Politică

New York Times, despre acuzaţiile de spionaj din campania prezidenţială

Ziarul New York Times relatează despre acuzaţiile formulate în timpul campaniei pentru prezidenţiale de către Traian Băsescu la adresa lui Victor Ponta privind statutul acestuia de fost ofiţer al SIE, într-un articol în care se vorbeşte şi despre Robert Turcescu, Elena Udrea şi Teodor Meleşcanu.

Autorul articolului, Andrew Higgins, citează declaraţia premierului Ponta în care acesta relata cum şi-a „dezamăgit” copilul de 10 ani când i-a povestit că, în ciuda acuzaţiilor furibunde din timpul campaniei, el nu este un James Bond român.

În articol se precizează că acuzaţiile preşedintelui Băsescu au provocat reacţii numeroase în mediul politic şi jurnalistic din România. De asemenea, este citat Robert Turcescu, prezentat ca un „jurnalist proeminent de televiziune” care şi-a „şocat” colegii cu anunţul potrivit căruia a fost agent sub acoperire. „Suntem obsedaţi de spioni”, spune Turcescu, citat în articol.

Totodată, este citat premierul Victor Ponta, despre care se menţionează că avea 17 ani la Revoluţie şi care spune despre alegerile din noiembrie că reprezintă finalul unei perioade speciale în istoria României, sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie.

Autorul precizează că Ponta a negat că ar avea un trecut ascuns şi a dat asigurări că acuzaţii precum cele formulate de preşedinte la adresa sa nu vor mai fi auzite în mediul politic din România.

În articol se relatează şi despre politicienii sau oamenii de afaceri acuzaţi de corupţie care au fost arestaţi în ultima perioadă, fiind dat ca exemplu cazul lui Viorel Hrebenciuc. Autorul menţionează că telefoanele acestor politicieni sau oameni de afaceri au fost ascultate de serviciile de informaţii, care au puteri din ce în ce mai mari, potrivit Mediafax.

Potrivit autorului articolului, un semn clar că munca de securitate s-a „lepădat” de multe dintre stigmatele trecutului este faptul că fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, prezentat ca „Teodor Melenescu”, candidează la Preşedinţie.

În articol se mai arată că este posibil ca acuzaţiile de spionaj să-l fi ajutat, de fapt, pe Victor Ponta, adăugându-i o tuşă de strălucire şi aventură imaginii altfel „banale”. Ponta este citat spunând că Băsescu a încercat, în trecut, să îl descrie ca pe o persoană slabă, un „pisicuţ”. „Dar în momentul în care m-a promovat în poziţia lui James Bond, mi-a făcut, de fapt, o favoare”, spune Ponta, citat în articol.

Autorul îl prezintă şi pe principalul contracandidat al lui Ponta, Klaus Johannis, ca fiind „un primar de provincie, care nu este carismatic, care vorbeşte lent şi care promite să eficientizeze o ţară cunoscută mai degrabă pentru drumuri proaste şi dezorganizare”.

Elena Udrea este şi ea prezentată în articol, ca fiind sprijinită de Traian Băsescu şi implicată într-un scandal de spionaj prin recent publicatele fotografii de la Paris. În articol se menţionează că preşedintele a acuzat implicarea serviciilor în campania electorală în cazul acestor fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *