Skip to content
Societate

New York Times: SUA vor trimite în România câteva mii de militari de elită și un general cu două stele ca primă linie de apărare în cazul unei agresiuni a Rusiei către NATO

NATO

Pentagonul a luat decizia de a menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României pentru cel puțin încă nouă luni, mai aproape de războiul din Ucraina vecină decât orice altă unitate a armatei americane, au declarat sâmbăta trecută oficiali americani pentru New York Times, care au precizat că această prezență include trimiterea unui general cu două stele la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și militari de elită.

“În ultimul an, vasta bază aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la doar șapte minute de zbor cu racheta peste Marea Neagră de locul unde forțele rusești s-au instalat în Crimeea, a devenit un centru de antrenament pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Forțele ar reprezenta o primă linie de apărare în cazul în care Rusia ar invada mai departe spre vest”, arată sursa citată.

Aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate sunt staționați la baza aeriană din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina în februarie, mai precizează New York Times.

La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele Joe Biden a aprobat trimiterea a 3.000 de militari americani în Europa de Est, dintre care 1.000 în România, pentru a întări flancul estic al NATO pe fondul tensiunilor cu Rusia, evocând obligația sacră a Statelor Unite conform articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. În iunie 2022, la începutul summitului NATO de la Madrid, Biden a anunțat că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar. Aceste forțe au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se aflau până în februarie 2022 în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii au declarat că vor fi înlocuite de o altă brigadă din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, Ky.

În plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusă de personal superior, inclusiv de generalul său cu două stele, pentru ceea ce se așteaptă să fie o dislocare de nouă luni.

Înainte de sâmbătă, nu fusese clar dacă Pentagonul va păstra unitatea de nivel superior la baza aeriană din România sau își va muta forțele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă, au spus analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO.

Mutarea “ar asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o disuasiune robustă și o poziție defensivă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a precizat armata într-un comunicat de sâmbătă. “Statele Unite vor continua să își ajusteze postura, după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.

Consolidarea a făcut parte din angajamentul președintelui Biden din iunie de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Aceasta a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, în prezent bazați în vestul Poloniei, pentru a lucra cu forțele NATO în Polonia și în țările baltice.

Forțele americane din România antrenează soldați din aliații NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Deși se numără printre unitățile cele mai apropiate de luptă, ele nu instruiesc forțele ucrainene cu privire la sistemele avansate de armament care sunt trimise ucrainenilor.

Oficialii militari români au salutat trupele americane ca fiind o forță suficient de mare pentru a asigura ceea ce generalul-locotenent Iulian Berdilă, șeful forțelor terestre ale țării, a descris luna trecută drept “descurajare și apărare predictibilă împreună”.

Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată în apropierea orașului românesc de coastă Constanța, a servit anterior ca un avanpost liniștit pentru instruirea trupelor NATO, inclusiv a câtorva sute de soldați americani, și era cunoscută mai larg în cadrul armatei ca o stație de tranzit cu o mică cantină pentru forțele americane care se îndreptau spre și dinspre Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *