Skip to content
Politică

Nici PNL nu e încântat de ordonanţa tehnocraţilor privind salarizarea. Ex-ministru: Era mai bine dacă… EXCLUSIV

 

După ce PSD s-a pronunţat tranşant împotriva ordonanţei de urgenţă (OUG) a guvernului Dacian Cioloş privind salarizarea bugetarilor, iată că nici PNL nu se arată încântat de acest proiect normativ al tehnocraţilor.

CITIŢI ŞI: Fost ministru PSD, atac tranşant la tehnocraţi: Proiectul OUG privind salarizarea bugetarilor, „o glumă proastă”!

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu (fost ministru PDL al Finanţelor în guvernul Emil Boc) a explicat, joi, pentru PSnews.ro, de ce recentul proiect de OUG al cabinetului Cioloş provoacă nemulţumiri printre diverse categorii de bugetari.

În acelaşi timp, Ialomiţianu a făcut o comparaţie între actualul proiect de ordonanţă şi propunerile asemănătoare ale guvernului Victor Ponta.

„Din punct de vedere bugetar, sunt resurse pentru a face această majorare salarială, dar cred că era mai bine să fi venit cu altă filosofie – adică să rezolve aceste diferenţe salariale în toate zonele bugetare, nu numai în sănătate şi în administraţia publică, pentru că creează multe nemulţumiri. Avem următoarea situaţie: avem cifrele aruncate în spaţiul public de fostul guvern Ponta, privind nişte majorări ale salariilor care n-aveau la bază realităţi bugetare (erau nişte creşteri foarte mari, nesustenabile); pe de altă parte, avem situaţia actuală, care se rezolvă prin ordonanţă, adică numai punctual, pentru sănătate şi administraţie. Singur că sunt nemulţumiri foarte mari. Era mai bine dacă se venea în Parlament cu un proiect de lege şi să rezolve aceste diferenţe salariale, dar rezolvarea să se facă pe o perioadă mai mare – de 4-5 ani. Atunci, am fi avut o linişte nu numai din partea liderilor sindicali, ci şi din partea bugetarilor din toate instituţiile publice”, ne-a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Alt aspect semnalat de către fostul ministru este cel temporal – astfel, deputatul PNL a arătat că ar fi fost de preferat o Lege a salarizării care să acopere o perioadă mai lungă.

„Au acţionat punctual (tehnocraţii – n.r.), cum a încercat şi guvernul Ponta să rezolve problema salarială: prin majorări în sănătate, în învăţământ şi să dea un anumit procentaj pentru bugetari. Actualii guvernanţi şi-au dat seama că nu poţi să pregăteşti o Lege a salarizării numai pentru 2016 – ea trebuie să acopere o perioadă mai lungă (de 4-5 ani). Şi atunci, au rezolvat doar aceste probleme punctuale, ceea ce a dus la apariţia unor diferenţe salariale foarte mari, pentru că, în momentul când aplici nişte procente la salarii, creezi diferenţe mult mai mari şi nu rezolvi problema diferenţelor salariale, pe care ai putea măcar să le reduci (mă refer la salarii diferite pentru aceeaşi funcţie, la aceeaşi instituţie publică)”, a mai declarat Ialomiţianu.

Întrebat dacă PNL va vota în Parlament pro sau contra acestui proiect de OUG, Gheorghe Ialomiţianu a răspuns: „Noi nu suntem împotriva majorării salariale în sănătate şi în rest, dar vom veni cu unele amendamente, dacă putem să venim cu amendamente, să rezolvăm cererile celor din învăţământ şi ale celorlalte categorii de bugetari, dar sigur că împreună cu Guvernul şi în limitele bugetare”.

„Totuşi, ar fi fost bine dacă se rezolva problema tuturor bugetarilor, şi nu punctual. Acesta este, din punctul meu de vedere, un lucru nerezolvat, care a creat nemulţumiri în rândurile liderilor de sindicat şi printre bugetari: unii sunt mulţumiţi cât de cât că s-a rezolvat problema, dar alţii sunt nemulţumiţi că ei au fost abandonaţi. Iar de lucrul ăsta se va ţine seama când se va discuta ordonanţa de urgenţă în Parlament, dacă va fi aprobată de Guvern în forma aceasta”, a încheiat fostul ministru PDL.

1 comentariu la “Nici PNL nu e încântat de ordonanţa tehnocraţilor privind salarizarea. Ex-ministru: Era mai bine dacă… EXCLUSIV

  1. In prezent PNL nu-i incantat de absolut nimic pt ca…. nimic nu-i iese ! Mai ales de cand sasu` i-a….”pus” in frunte doua capete ! De fapt un cap si-o…capoasa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *