Skip to content
Puterea Știrilor Video

Nicio șansă să atingem ținta de 10,4 milioane de vaccinați până în septembrie. Florian Bodog: Oamenii vor să se vaccineze, dar nu au cu ce

Inquam Photos/George Calin

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, fostul ministru al Sănătății, medicul Florian Bodog, susține că sunt șanse foarte mici să atingem ținta de 10,4 milioane de persoane vaccinate până în septembrie, așa cum au anunțat autoritățile. Social-democratul spune că, deși s-au alocat sume foarte mari, campania de vaccinare nu a fost pregătită din timp, în acest moment atât centrele de vaccinare, cât și dozele fiind insuficiente.

”Eu zic să ne uităm la ce spun pacienții despre campania de vaccinare. Asociațiile de pacienți au reclamat faptul că nu pot să ajungă la vaccin, că nu se pot programa. Pe de altă parte și oficialii au declarat că vaccinarea s-a amânat cu 10 zile, deci de mers eu zic că merge departe de bine. 

Campania de vaccinare nu a fost pregătită chiar dacă s-au alocat resurse supraevaluate, din ceea ce am văzut în spațiul public s-au făcut achiziții enorme chiar după ce a început campania de vaccinare în procedură de urgență, dar din păcate nu sunt suficiente centre de vaccinare.

Noi aveam o temere că populația va refuza vaccinarea, dar se pare că populația își dorește să se vaccineze, se pare că românii au înțeles că e nevoie de vaccin și că nu există nicio altă metodă pentru a contracara această boală și doresc să se vaccineze, dar iată că nu sunt doze”, spune Bodog.

De asemenea, acesta susține că această campanie de vaccinare nu a fost pregătită din timp, deși „se știa de anul trecut că vom avea vaccinul, se știa de anul trecut când începe vaccinarea, se știa de anul trecut că al începutul lunii decembrie va începe vaccinarea, și totuși noi am fost luați pe nepregătite, așa cum suntem luați pe nepregătite de zăpadă, de orice catastrofă naturală”.

Acesta susține că sunt slabe șanse ca România să vaccineze peste 70% din populație până în luna septembrie.

„Mi se pare că autoritățile nu au o comunicare coerentă pe vaccinare și asta poate să compromită procesul de vaccinare. Având în vedere faptul că sunt afirmații ale autorităților care după părerea mea fac parte din același Guvern, sunt afirmații care se bat cap în cap.

Discutăm despre raportarea numărului de cazuri: STS și acel comandament de gestionarea a pandemiei dau niște cifre, ministrul Sănătății spune că de fapt nu sunt cifre reale. Cu toate că ar fi trebuit să creștem capacitatea de testare, noi am scăzut-o. 

Autoritățile trebuie să fie conștiente de faptul că putem să stăpânim pandemia dacă testăm, dacă izolăm cazurile noi și dacă vaccinăm minimum 70% din populația României până în luna septembrie cel târziu. După felul în care se derulează acum lucrurile suntem foarte departe de acest țel”, a conchis Florian Bodog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *