„Niciodată poluarea din București nu a fost la nivelurile din prezent. Conform legislației în vigoare, următorul plan integrat de calitate a aerului trebuia făcut pentru orizontul 2023-2028. Municipiul București este în preaviz de infringement, din partea UE, pentru calitatea aerului. Acest lucru va atrage sancțiuni pecuniare asupra României, caz în care Guvernul se poate îndrepta asupra autorității publice locale, să plătească parte sau integral sume foarte mari de bani, zeci sau sute de mii euro pe zi întârziere”, au punctat surse administrative pentru Gândul.
Potrivit unui reportaj realizat de Pro Tv, printre lucrările vizate de comisarii de Mediu care nu respectau regulile au fost viitoarea Autostradă Zero, dar și Podul Grant, intrat recent în reparații.
Principalele controale au vizat A0, care va înconjura Capitala. Comisarii Gărzii de Mediu au găsit nereguli pe toate cele opt tronsoane ale autostrăzii zero. Pentru șapte dintre ele au fost aplicate și sancțiuni, de peste 100.000 de lei. Asta pentru că, spun comisarii, au fost găsite nereguli care au dus la o poluare ridicată resimțită atât în Capitală, cât și în județul Ilfov.
De exemplu, conform unor stații private de monitorizare a aerului montate în apropierea Lotului 1 Nord, poluarea este la un nivel ridicat.
O altă stație montată în apropierea Podului Grant, lângă școala Geo Bogza, arăta la prânz un nivel foarte ridicat al particulelor de PM10, adică particule foarte mici pe care le inspirăm și care ajung în plămâni. Un nivel dublu față de valoarea limită recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Lucrările de la Podul Grant, începute în octombrie și care au blocat zona, au fost și ele în vizorul comisarilor de la Garda de Mediu.
Garda de Mediu urmează să meargă într-un control amplu la Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan
Pe data de 24 octombrie 2024 expira termenul asumat de primărie față de Uniunea Europeană în ceea ce privește implementarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA).
„Termenul asumat față de Uniunea Europeană de elaborare și implementare a Planului Integrat de Calitate a Aerului, pentru a nu risca o condamnare pecuniară, așa cum am pățit în cazul depozitelor de deșeuri, este 24 octombrie 2024. Colegii mei de la Comisariatul București vor verifica dacă Primăria Capitalei a demarat procedurile pentru elaborarea PICA. Nu este important dacă Primăria va primi amendă de la Gardă. Pericolul cel mai mare este că România riscă să fie condamnată pentru calitatea aerului din București”, a declarat Andrei Corlan, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, pentru Gândul.
Ce poluează aerul din București
Factorii care contribuie la deprecierea calității aerului în București sunt:
– 58% traficul
– 27% încălzirea rezidențială
– 13% industria și alte servicii
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News