Skip to content
Politică

Niciun acord între Kiev și Moscova, dar negocierile continuă

Negocierile angajate miercuri la Bruxelles între Ucraina și Rusia într-o nouă încercare de rezolvare a disputei lor asupra gazelor nu au permis să se ajungă la un acord, dar discuțiile vor continua și joi, relatează AFP, citând surse apropiate negocierilor.

Discuțiile s-au poticnit în ceea ce privește sprijinul financiar al Uniunii Europene către Ucraina pentru a-i permite grupului ucrainean Naftogaz să ramburseze o parte din datoriile sale către gigantul rus de gaze Gazprom și să plătească în avans o nouă comandă, a precizat interlocutorul agenției franceze de presă.

Potrivit acestuia, comisarul european în exercițiu pentru Energie, Gunther Oettinger, este hotărât să ajungă la un acord pentru a asigura livrarea gazelor contractate de clienții europeni de la Rusia prin Ucraina.

Negocierile au fost suspendate în cursul nopții de miercuri spre joi, în jurul orei 4:00 dimineața, și ar putea fi reluate joi seara, relevă France Presse.

Obiectivul nostru este de a ajunge la un acord provizoriu pentru un pachet pe timpul iernii, care să asigure livrarea gazelor rusești contractate de UE în condiții fiabile prin Ucraina până la sfârșitul lunii martie 2015‘, a precizat Oettinger, înainte de deschiderea negocierilor.

Necesarul de gaze al Uniunii Europene se ridică la 450 miliarde de metri cubi anual, aceasta fiind obligată să importe 300 miliarde de metri cubi, dintre care 125 miliarde de la monopolul rus de gaze Gazprom. Aproximativ 75 miliarde metri cubi din volumul de hidrocarburi cumpărat de UE de la Rusia tranzitează Ucraina.

Achizițiile Germaniei de gaze, unul din cei mai importanți clienți ai Gazprom din UE, trec prin conducta Nordstream.

O propunere de rezolvare a disputei, dezbătută la masa tratativelor, prevede rambursarea de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârșitul lunii octombrie. De altfel, aceasta este o soluție agreată de Moscova.

În schimb, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze către Ucraina, întrerupte din luna iunie, cu o livrare de minim 5 miliarde de metri cubi la prețul de 385 de dolari mia metri cubi.

Banii sunt problema-cheie a acestor negocieri, a recunoscut Oettinger, indicând că, în total, Kievul ar avea nevoie de circa 4,6 miliarde de dolari în acest scop. ‘Încercăm să constituim un pachet financiar pentru a acoperi o parte din facturile neplătite către Gazprom și finanțarea achizițiilor în avans‘, a declarat el.’Ucraina are mari probleme de plată. Ea este practic insolvabilă‘, a recunoscut comisarul european, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *