Skip to content
Politică

Nicolae Banicioiu critica dur motiunea de cenzura a PNL. Concluzie pesimista dupa „ziua interesanta” de vineri: „Evident ca trebuia sa …”

Invitati in emisiunea Cristinei Topescu „Dincolo de stiri” de la postul de televiziune Antena 3, liderul PNL Vlad Nistor si ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu au dezbatut situatia delicata in care se afla Premierul Victor Ponta si, implicit, Romania.

Astfel, fostul decan al Facultății de Istorie și șef al Institutului Diplomatic Român, Vlad Nistor a comentat declaratia Presedintelui care l-a intampinat in cursul zilei de vineri, la Palatul Cotroceni pe prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, oficialul european spunând că „este o zi interesantă”.

Orice fel de forma de isterie e daunatoare ansamblului politic. Din punctul de vedere al vicepresedintelui Comisiei Europene sigur ca e o evolutie interesanta cand vine intr-o tara si se trezeste cu situatia asta. Nu e de ici, de colo ca un Prim Ministru sa fie pus sub acuzare. Avem un fapt, punerea sub acuzare a unui Prim Ministru in exercitiu. Exista un articol in Constitutia Romaniei care spune ca intr-o asemenea situatie pentru faptele comise in timpul mandatului ministerial, ministrii pot fi suspendati. Acela este faptul in care Parlamentul trebuie sa se refere.„, a spus Nistor.

De asemenea, liderul PNL a subliniat faptul ca Presedintele i-a cerut demisia Premierului „fara sa se amestece, fara sa intervina brutal” pentru bine tarii, mentionand ca nu trebuie legata punerea sub urmarire penala a premierului de depunerea motiunii de cenzura de vineri.

Ceea ce Presedintele a cerut, fara sa se amestece, fara sa intervina brutal, a fost de a-i sugera Primului Miministru o demisie. I-a cerut Primului Ministru demisia in contextul in care ar fi mai sanatos pentru tara asta ca lucrul acesta sa se intample. Eu nu as lega asta de situatia guvernului si de motiunea de cenzura. Este foarte trist si este foarte grav, in primul rand pentru imaginea Romaniei, in al doilea rand pentru credibilitatea personala a Primului Ministru ca s-a ajuns in acesasta situatie.„, a adaugat Vlad Nistor,

Intervenind in discutie, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a declarat ca „trebuia sa se intample ceva pana la urma ca lucrurile sa nu mai mearga bine.”

A fost o zi interesanta vineri si poate fi interesanta pentru cineva care vine din afara Romaniei. Cred ca nici ei nu mai inteleg ce se intampla in Romania (membrii Uniunii Europene, n.r). Lucrurile au inceput sa mearga cat de cat bine, se scad taxe, avem crestere economica, noua lege a salarizarii si tot asa. Evident ca trebuia sa se inample ceva pana la urma ca lucrurile sa nu mai mearga bine.„, a concluzionat Banicioiu.

Cat despre demisia Premierului, liderul PSD considera ca Presedintele tarii s-a grabit in a-i cere lui Ponta sa demisioneze, acest lucru ducand la insntabilitate politica.

Demisia Primului Ministru inseamna demisia Guvernuluii n bloc, automat. Deci asta inseamna practic instabilitate politica. Din punctul meu de vedere, Presedintele s-a grabit un pic.„, a opinat Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a facut o comparatie intre situatia actuala in care se afla Premierul si situatia in care s-a aflat Klaus Iohannis in campania electorala cand „a canditat beneficiind de prezumptia de nevinovatie”, cosniderand cele doua situatii similare.

Domnul Presedinte a candidat beneficiind de prezumtia de nevinovatie. Nu poti ca in aceesi zi sa soliciti demisia Primului Ministru. Este o chestiune care nu ar trebui facuta asa, imediat. Daca sunt alte informatii atunci trebuie sa ni le spuna tuturor. Comunicatul DNA-ului nu inseamna ca este vinovat Premierul.”

Vlad Nistor a replicat la aceste afirmatii spunand ca Iohannis „nu era acuzat de conflict de interese”

Una este comiterea unei infractiuni sau suspiciunea unei infractiuni si alta este incompatibilitatea care este o fapta sanctionata in exclusivitate disciplinar. Incompatibilitatea este o problema sanctionata in exclusivitate disciplinar. Este mai putin grava. Iohannis nu era acuzat de conflict de interese.„, a raspuns Nistor.

Cat despre motiunea de cenzura depusa vineri de PNL, Banicioiu are numai critici.

Legea nu este nici subiectiva, nici interpretabila dupa fiecare. Nu se poate arunca o tara in criza. Am trecut de la un alt presedinte care a jucat tara asta la loterie. Opozitia sta de 6 luni ca sa redacteze o motiunue de cenzura. Mai mult decat superficial.Nu poate sa dureze redactarea unei motiuni de cenzura 6 luni decat daca nu stii ce ai de gand. E inadmisibil sa depui o motiune de cenzura fara sa contina teme economice. Noi in Romania azi nu avem alegeri, avem in 2016 alegeri. Parlamentul are ocazia sa dea oricand o lege a votului prin corespondenta. Sunt organe de ancheta care pot investiga ce s-a intamplat anul trecut. Este prima motiune de cenzura in orice tara din Uniunea Europeana care nu trateaza teme economice. Nu exsita nimic la sanatate, nu exista nimic in economie, nu exista nimic in administratie. E absolut normal sa vrei sa ajungi la guvernare, dar nu fara un plan, ca la loterie.”, a punctat liderul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *