Skip to content
Sănătate Societate

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, spune cum putea fi evitată criza citostaticelor. Unde a greșit Sorina Pintea

Wall-Street.ro

România se confruntă cu o nouă criză a citostaticelor. Cisplatin, medicament esențial în tratarea majorității formelor de cancer, lipsește de câteva luni din România, iar actualul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, pasează din nou responsabilitatea pe umerii medicilor.

Contactat de PSnews.ro, ex-ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a susținut că el a atras atenția că se va întâmpla acest lucru chiar cu câteva luni de zile în urmă, însă autoritățile nu au luat măsuri, motiv pentru care s-a ajuns ca țara noastră să se confrunte din nou cu o criză a citostaticelor.

„În momentul de față este o criză acută și pe medicamentele esențiale, tot ce înseamnă sfera oncologică, și tot așa. Problema este în felul următor: eu am avertizat de câteva luni de zile că se va întâmpla lucrul acesta. Dacă nu iei niciodată măsuri, evident că se ajunge  aici și situația aceasta a mai fost o dată acută, în 2011-2013. Atunci am venit eu în 2014 și am rezolvat criza citostaticelor și au început să fie medicamente în România. Văd că după 5 ani am ajuns iar la situația de dinainte de 2014. Fără o politică a medicamentului, fără o strategie clară și o asumare de răspundere, nu se pot rezolva și trebuie să știm în orice moment ce stocuri există, să previzionăm stocurile, trebuie ca cineva să urmărească lucrul acesta. Trebuie să existe o conlucrare între spitale și minister”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

„Nu poți să te joci cu o astfel de situație”

Totodată, fostul ministru al Sănătății a oferit și soluțiile pentru care România să nu mai ajungă în această situație. Astfel că, potrivit acestuia, trebuie verificat zilnic situația stocurilor în toate spitalele din România, iar licitațiile și achizițiile se fac cu suficient timp înainte.

„Nu știu dacă vă aduceți aminte, în perioada respectivă eu nu am putut rezolva situația decât în momentul în care știam și verificam în fiecare moment. În fiecare zi eu aveam situația stocurilor în toate spitalele din România și știam unde se consumă mai mult, cât și unde trebuie să comandăm mai mult. Se făceau licitațiile, achizițiile cu suficient timp înainte. Începuseră să intre lucrurile în normal. Nu poți să te joci cu o astfel de situație în astfel de boli. Faptul că nu există un medicament din sfera oncologiei înseamnă o condamnare la moarte a pacientului.

Cred că nu există coerență și nu există o gândire foarte logică în domeniul acesta. Nu există o expertiză în minister, în zona guvernamentală? Haideți să o importăm. Nu putem rămâne la nesfârșit în oameni care nu înțeleg. Dincolo de declarațiile publice care dau bine la televizor, realitatea este cu totul alta. Pentru a corecta această realitate este nevoie de specialiști, oameni în sfera decizională care să înțeleagă ce se întâmplă”, a adăugat acesta.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *