Nicolae Ciucă: Au existat întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea Cancerului

Sursa foto: Nicolae Ionel Ciucă

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat luni că au existat o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care sperî să fie depăşite în anul 2024.

El a arătat în cadrul unei dezbateri că ”avem resurse disponibile pentru a susţine măsuri de combatere a cancerului şi în acest sens, există angajamentul ministrului Sănătăţii de a demara în 2024 primele programe de screening”, dar este necesar ca programele de screening să fie dublate şi de alte măsuri pentru prevenirea şi tratarea cancerului, inclusiv în rândul femeilor.

Preşedintele Senatului a declarat în cadrul mesei rotunde ”Cancerele în rândul femeilor – direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, că Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată în ziua de 4 februarie şi consider că este un moment potrivit în care să punem în dezbatere măsurile de combatere a acestei maladii

”Cancerul este o problemă tot mai acută la nivelul societăţilor. Numărul bolnavilor de cancer creşte de la an la an la nivel global şi vorbim despre o problemă reală, ale cărei efecte, din păcate, se măsoară în vieţi omeneşti. Cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global. Potrivit datelor OMS, în anul 2022, la nivel mondial au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer şi 9,7 milioane de decese. Totodată, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în următorii 20 de ani numărul de noi cazuri de cancer ar putea creşte cu 55% la nivel global, iar în Europa cu 22,5%”, a spus liderul PN,

Nicolae Ciucă a arătat că ”România nu este ferită de creşterea incidenţei cancerului, boală care ia, anual, zeci de mii de vieţi”.

”Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, în ţara noastră au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Avem, însă, instrumente prin care să luptăm împotriva acestei maladii necruţătoare: prin prevenţie, aşa cum menţionam, prin diagnosticare precoce şi prin tratamentele propriu-zise”, a arătat Ciucă în intervenţie.

Preşedintele Senatului a subliniat că, potrivit specialiştilor în domeniu, circa 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie să avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenţa cancerului, şi anume – tutunul, alcoolul şi poluarea – şi care pot fi modificaţi prin combaterea lor.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL