Nicolae Ciucă, discurs la conferința dedicată reconstrucției Ucrainei

Nicolae Ciuca
Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a ținut un discurs în cadrul conferinței dedicată reconstrucției Ucrainei. Acesta a subliniat că România a fost vecinul Ucrainei care a asigurat un sprijin nu doar consistent, ci în mod deosebit coerent.

„Domnule președinte al Parlamentului Republicii Moldova,

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor ambasadori,

Distinși invitați,

Domnule primar,

Nu în ultimul rand, domnule general, fost Șef al Statului Major al Apărării,

Mă bucur să mă aflu din nou în această seară alături de New Strategy Center, care reușește încă o dată să ne reunească și să discutam teme deosebit de importante pentru România, pentru Ucraina, pentru Republica Moldova, pentru regiune, pentru tot ceea ce înseamnă securitate în Regiunea Marii Negre și în Europa și nu numai.

Mi-a plăcut foarte mult ceea ce a spus domnul Salameh, legat de Davos-ul din regiunea de Est a Europei mai ales că trebuie să venim aici să ne aerisim, să ne limpezim și să ne ducem înapoi la București, la muncă. Astăzi am înțeles că a fost o zi cât se poate de consistentă în dezbateri, nu am venit la relaxare, am venit la muncă, nu știu cât de relaxați o să plecăm de aici, dar cel puțin cu ideea că la Sinaia ne putem relaxa, o sa mergem înapoi la muncă.

Domnule general, înțelepciunea v-a determinat să nu dați un răspuns la provocarea domnului Scutaru, ceea ce este foarte bine, De aceea, îmi pot permite să vă spun: foarte bine, mergeți înainte!

România încă de la început și iată că domnul primar a precizat aici efortul care s-a făcut la nivelul fiecărei autorități locale, pornind de exemplul dat de cetățeni, de tot ceea ce a însemnat implicarea autorităților guvernamentale pentru sprijinul Ucrainei din momentul în care au avut loc primele lovituri și primele valuri de refugiați, până în momentul de față inclusiv cu aceasta colaborare internațională pentru a sprijini cât mai bine posibil Ucraina și Republica Moldova.

Înainte de toate, vreau să salut prezența dumneavoastră aici și să vă asigur că România este și rămâne un susținător de nădejde al Ucrainei și Republicii Moldova. Puteți conta pe noi și pe determinarea de a fi parte la un proces comun, prin care să creștem și să ne dezvoltăm împreună.

Nu vreau să repet ceea ce s-a întâmplat în realitate, vreau doar să subliniez doar câteva chestiuni pe care eu le consider relevante.

România a fost vecinul Ucrainei care a asigurat un sprijin nu doar consistent, ci în mod deosebit coerent, pentru că nu am avut niciun moment, nicio sincopă în care să manifestăm în vreun fel intenția de a nu continua să acordăm sprijin pe toate direcțiile, pe toate nivelurile și în toate formatele.

Sigur, cel bilateral este legat de vecinătate, de istoria, de legatura dintre noi. Formatele internaționale au făcut din România nu doar un hub, ci un catalizator a ceea ce a însemnat sprijinul pentru populația Ucrainei, pentru Guvernul ucrainean, astfel încât să poată să-și mențină capacitatea de a-și apăra țara.

În aceeași măsură, atenția noastră s-a îndreptat spre a sprijini Republica Moldova și aici împreună cu domnul Presedinte, cu Guvernul la nivelul domnului președinte și a doamnei președinte au fost întâlniri bilaterale la București și la Chișinău, au fost demersuri care s-au realizat într-o perioada de timp care în mod normal ar fi consumat zile, poate chiar luni. Am demonstrat că prin tot ceea ce avem la dispoziție și nu spun că este mult, avem, acea empatie și solidaritate din care să putem să sprijinim pe toți cei care sunt în nevoie și aici tot ceea ce a ținut de sprijinul material, sprijinul moral, sprijinul la nivelul politico-diplomatic, s-a petrecut doar cu o contribuție a țării noastre.

Pe tema aceste conferințe s-a discutat de mai multe ori, împreună cu New Strategy Center, cu domnul Scutaru, cu toți membrii New Strategy Center și vreau să vă mulțumesc pentru implicare și pentru modul în care ați înțeles că trebuie să asigurati acea platformă pe care să aibă loc discuții, dezbateri și să se identifice soluțiile de sprijin pentru cele două țări.

Am discutat și am participat la nenumărate conferințe legate de ceea ce trebuie să facem, pentru reconstrucția Ucrainei, pentru sprijinul Republicii Moldova. Din perspectiva mea este foarte important să înțelegem un lucru absolut important. Nu trebuie să așteptăm să se încheie războiul să sprijinim reconstrucția Ucrainei

Eu cred că prin tot ceea ce am făcut și continuăm să facem, sprijinim Ucraina în acest proces de reconstrucție și de ascensiune către un obiectiv pe care împreună cu Republica Moldova și l-au îndeplinit odată cu deschiderea negocierilor de aderare iar saptamana viitoare, sperăm ca la Consiliul European să avem o confirmare. Exact, maine si poimaine. Acum cu atâtea activități, am și uitat că suntem în data de 13. Mi-a rămas în minte activitatea.

Este un moment foarte așteptat la care contribuția diplomației românești și a tuturor țărilor membre să se concretizeze într-o decizie  pozitivă. Spuneam că s-a discutat foarte mult pe marginea identificării modalitatii de participare a țării noastre la reconstrucția Ucrainei. S-a vorbit de hub. Într-adevăr România a fost un hub încă de la început, încă de cand s-a constituit primul hub la Suceava pentru colectarea și redirectionarea ajutoarelor către Ucraina. România a fost un hub inclusiv pentru tot ceea ce a însemnat transportul de cereale. O problemă care a preocupat nu doar regiunea sau Europa, ci întreaga lume.

Citeam astăzi că Premierul Ucrainei a menționat ca 70% din exportul cerealelor din Ucraina se face prin România.

Hub-ul acesta trebuie să se concretizeze în două direcții foarte clare. Pe deoparte, direcția politică ce trebuie să genereze o decizie o coagulare a tuturor actorilor care pot să participe la acest demers și aici discutam de instituțiile guvernamentale, componenta guvernamentală, nu doar din România, ci din toate țările care vor sa participe la reconstrucția Ucrainei și la direcția investitorilor, a celor care cu adevărat, așa cum spunea domnul secretar de stat Fota, văd în tragismul situației din Ucrainei și o oportunitate prin care pot să-și aducă aportul la întreg procesul de reconstrucție

Trebuie sa concretizam aceste discuții, analize în a stabili clar, la nivel guvernamental o structură care să coaguleze, care să fie în masura sa pună laolaltă toate instrumentele guvernamentale și am făcut chestiunea asta, atunci cand a venit vorba de sprijinul pentru Ucraina când la nivel de Guvern s-a realizat o platformă integratoare atât pentru componenta guvernamentală cât și pentru sprijinul venit din partea societății civile, a tuturor oamenilor de afaceri, a tuturor celor care au avut disponibilitate să participe.

O chestiune similară, o structură similară replicată pentru ceea ce va însemna procesul de reconstrucție în Ucraina și alături de chestiunea aceasta, o structură de-a Republicii Moldova care are nevoie, chiar dacă nu este afectata direct și nici nu dorim vreodată să se întâmple chestiunea aceasta, dar este din punct de vedere economic, social afectată de tot ceea ce se întâmplă în Ucraina și domnul președinte Grosu va prezenta în detaliu nevoile și disponibilitatea, oportunitățile pentru sprijinul Republicii Moldova.

Hub-ul acesta nu trebuie realizat atunci cand se va fi încheiat războiul, trebuie realizat acum. Am tot vorbit de prepozitionare, dar pentru a prepoziționa trebuie să existe niște elemente concrete pe ceea ce înseamnă capacitățile care pot fi proiectate și prepozitionate în țara noastră cu legătură, pentru că în continuare în Ucraina exista activități economice, este business în desfășurare, există viața de zi cu zi, există conectivitate între mediul de afaceri din Ucraina și mediul de afaceri din România, din Republica Moldova și din celelalte țări  care derulează afaceri în Republica Moldova și în felul acesta pe o baza de colaborare între ceea ce se poate construi în România împreuna cu structurile guvernamentale din Ucraina și Republica Moldova va exista cu certitudine acea platforma, acel hub de reconstructie pentru Ucraina și de sprijin pentru Republica Moldova.

La nivelul deciziei politice, nu cred că este foarte mult de spus despre acest lucru, pentru că la ultima vizită a președintelui Zelenski la București s-a luat o decizie cât se poate de clară în ceea ce privește parteneriatul strategic împreună cu președintele României, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Guvernului, am avut întâlnire bilaterală cu președintele Zelensky și am discutat despre toate aceste chestiuni care s-au întâmplat, care sunt în derulare și despre posibilitatile de a intensifica și de a consolida acest sprijin și rolul pe care România poate să îl joace în procesul de sprijin și reconstrucție.

Același lucru s-a întâmplat și cu Republica Moldova, este adevărat, am avut întâlniri cu oficialii din Republica Moldova, cu domnul președinte, cu doamna și domnul prim ministru, cu doamna președinte a Republicii. Se întâmpla să ne vedem și de două ori pe luna. Ori chestiunea asta a însemnat foarte mult, înțelegerea situației și identificarea modalităților de sprijin.

Am avut o bilaterală cu domnul președinte și am trecut în revistă cât de bine a fost să avem aceasta cale permanentă de dialog și soluții pe masă pentru a putea după o perioadă atât de intensă să existe și speranță, a se relaxa un pic situația și a putea să gândească și  alte măsuri și decizii pentru Republica Moldova.

Revin, este nevoie ca de aici de la Davos-ul Europei,  să ne întoarcem la biroul din București și să punem laolaltă într-o structură si pe un plan cu direcții foarte concrete cum se realizează hubul, cine îl coordonează, care sunt participanții la acest hub, cum se realizează legatura și cine sunt reprezentanți din cele două țări cu care să se coordoneze toate acestea, cine este liantul cu mediul de afaceri și cu cei care au disponibilitatea să participe la acest proces, cum ne coordonam cu ceilalți actori pentru că trebuie să recunoaștem ca are și România capacitate pana la un anumit nivel.

Este nevoie de componenta internațională a  țărilor care cu adevărat au consistența necesară în ceea ce poate să însemne contribuția la sprijinul pentru reconstrucția Ucrainei.

După ce vom fi având toate acestea, domnule George Scutaru sunt convins ca veți mai face încă o conferință  în care New Strategy Center să poată să instrumente cumva toate aceste capacități pentru ca în final să trecem de la analize la fapte. Nu am spus la vorbe, am spus la fapte.

Eu vă mulțumesc foarte mult. Încă o dată apreciem efortul făcut de gazde. Sper ca domnul primar să nu schimbe denumirea orașului Sinaia, iar dumneavoastră sa continuati sa fiți la fel de activi precum ați fost și sunt convins ca cel care a preluat conducerea Statului Major al Apărării va fi la fel de implicat în activitățile acestui think tank românesc cu care ne mândrim pentru că iată a reușit să capete consistenta, să capete recunoașterea națională și internațională și să fie cât mai activ de aci înainte pentru că este nevoie

Ieri am fost invitat la un think tank a doua ediție, Rethink, care și-au propus o strategie pentru România 2050 și mi-a plăcut foarte tare, aveau niște elemente de analiză și direcții de dezvoltare a unor soluții pentru ce urmează sa ni se-ntample până în 2030, dar prea puțin cunoscut. Este nevoie ca aceste think tank-uri sa fie cunoscute, mai active, mai bine difuzate, pentru că, cu certitudine, sunt suficienti oameni care sunt intarcati si atrași de astfel de activități.

Practic, dacă România nu a reușit sa investească suficient de mult în cercetare  – dezvoltare, poate reușește ca prin aceste think tank-uri să influențeze și decizii și să stimuleze tot ceea ce inseamna creativitatea si inovatia în țara noastră!

Felicitari încă o dată, vă mulțumesc!”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: