Skip to content
Politică

Nicolae Ciucă, discuţii cu prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, privind securitatea din regiune

news.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. Cei doi premieri au analizat, în cadrul unui mic dejun de lucru, situaţia de securitate din regiune şi impactul generat de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul român a evidenţiat solidaritatea statelor membre UE şi la nivelul aliaţilor NATO, subliniind nevoia de a întări Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice.

În acest sens, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis mulţumiri omologului belgian pentru decizia de a contribui cu trupe la întărirea apărării aliate în România, ceea ce transmite dovada clară a solidarităţii între aliaţi.

Premierul român a evidenţiat efortul autorităţilor române, alături de societatea civilă, de a gestiona fluxul celor peste 700.000 de refugiaţi din Ucraina, un exemplu de gestionare a unei situaţii complexe, la graniţele externe ale Uniunii Europene.

Am demonstrat că acţionăm responsabil în protejarea frontierelor externe ale UE şi în gestionarea unor fluxuri mari de refugiaţi. Românii au arătat solidaritate, empatie şi determinare în sprijinirea cetăţenilor ucraineni afectaţi de război”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, conform news.ro.

Acesta a subliniat preocupările Republicii Moldova şi necesitatea unui sprijin financiar european susţinut, care să permită gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni precum şi a efectelor economice generate de conflictul din regiune.

Din perspectivă europeană, nevoia de a consolida independenţa energetică şi de a gestiona impactul economic generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei va necesita întărirea cooperării între statele membre, pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. În context, cei doi premieri au agreat avansarea cooperării bilaterale în sectorul energetic, cu accent pe nuclear şi regenerabile. Aceste obiective se adaugă celui de cooperare româno-belgiană în domeniul microelectronicii.

Premierii român şi belgian au apreciat solidaritatea europeană şi rolul UE in găsirea de soluţii pentru ieşirea din criză.

Premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de a adera la Schengen, ca formă de cooperarea europeană aprofundată.  În cadrul dialogului, a fost apreciat rolul important al comunităţii de români din Belgia, precum şi cel al întreprinzătorilor belgieni din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *