Skip to content
Politică

Nicolae Ciucă îşi depune mandatul de premier desemnat. Cîţu: Propunem iniţierea de negocieri cu toate partidele democratice

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 21.45

Nicolae Ciucă a declarat, luni, după şedinţa conducerii PNL, că a sperat că va reuşi să cristalizeze o soluţie politică, pentru un guvern minoritar PNL, însă, în urma anunţului celui două partide, USR şi PSD de azi, s-a decis în BEx depunerea mandatului.

Aşa cum am afirmat de săptămâna trecută, inclusiv sâmbătă, am pornit în toate demersurile de la realitate, şi realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem cu toţii. Am sperat că prin demersurile pe care le-am deprins că voi reuşi să cristalizez o soluţie politică astfel încât să primesc acordul pentru ujn guvern minoritar în Parlament”, a spus Ciucă, după şedinţa partidului. El a arătat că a văzut decizia celor două partide, de astăzi, USR şi PNL că nu vor vota un guvern minoritar.

”Am discutat în Bex şi acesta a decis retragerea mandatului, motiv pentru care am să depun mandatul”, a spus el. Nicolae Ciucă a mai spus că speră ca partidele să înţeleagă prin ce trece ţara în acest moment. ”Fac din nou apel la maturitate şi stabilitate politică, pentru a se găsi o majoritate”, a afirmat el.

Întrebat dacă va rămâne propunerea de premier, Nicolae Ciucă a spus că acestă decizie nu este a Partidului Naţional Liberal, ci este o decizie pe care o va lua preşedintele României.

UPDATE 21.37

Liderul PNL Flori Cîţu a declarat luni seară că Cîţu BEx i-a propus lui Nicolae Ciucă să depună mandatul de premier desemnat: „Propunem BPN flexibilizarea mandatului şi iniţierea de negocieri cu toate partidele democratice”.

BEx i-a propus domnului Nicolae CIucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier dsemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie de a propune BPN – mâine o să fie un BPN în format fizic – de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamenul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii – echipe de negociere”, a precizat Cîţu după şedinţa conducerii lberale.

UPDATE 20.55

Alin Nica, președintele PNL Timiș, a precizat că ședința liberalilor nu s-a încheiat și că Nicolae Ciucă nu și-a depus încă mandatul de premier desemnat. El spune că sunt discutate mai multe variante și că nu se mai dorește soluția unui guvern minoritar, ci mai degrabă o flexibilizare a negocierilor cu celelalte partide.

UPDATE. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat în şedinţa Biroului executiv că-şi va depune mandatul.

Biroul Executiv al PNL se reuneşte, luni, de la ora 20.00, pentru a discuta despre următorii paşi în criza guvernamentală, pe fondul solicitărilor venite interiorul partidului ca premierul desemnat Nicolae Ciuacă să îşi depună mandatul.

Potrivit unor surse politice, în acest context este aşteptată o decizie cu privire la continuarea procedurii parlamentare de învestire a Guvernului, în condiţiile în care audierile candidaţilor sunt programate marţi, sau dacă premierul desemnat ar trebui să-şi depună mandatul.

Biroul Executiv al PNL se reuneşte de la ora 20.00, în format videoconferinţă. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, dar şi alţi lideri ai formaţiunii sunt la sediul Guvernului.

Surse politice au declarat, pentru News.ro, că discuţia vizează stabilirea următorilor paşi în criza guvernamentală, pe fondul solicitărilor venite interiorul partidului ca premierul desemnat Nicolae Ciuacă să îşi depună mandatul.

Sursele citate au precizat că este aşteptată o decizie cu privire la continuarea procedurii parlamentare de învestire a Guvernului, în condiţiile în care audierile candidaţilor sunt programate marţi, sau dacă premierul desemnat ar trebui să-şi depună mandatul.

Biroul Permanent Judeţean al PNL Satu Mare a decis susţinerea continuării discuţiilor şi negocierilor politice pentru realizarea unei majorităţi în Parlament şi formarea unui nou Guvern, potrivit unui comunicat de presă al filialei liberale.

Ţinând cont că din deciziile luate oficial de PSD şi USR reiese clar că actualul cabinet propus de Nicolae Ciucă nu are susţinere politică şi nu va trece de votul Parlamentului, propunerea noastră este ca actualul premier desemnat să-şi depună mandatul pentru a înlesni reluarea negocierilor de către PNL pentru formarea unui nou guvern cu acelaşi premier desemnat sau cu altul, susţinut de majoritatea conducerii partidului, cu respectarea condiţiei să fie din partea Partidului Naţional Liberal”, arată sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *