Skip to content
Politică

Nicolae Ciucă, la conferinţa naţională ”Comunismul românesc”: Instituţiile statului român sunt democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, în cadrul evenimentului de deschidere a Conferinţei naţionale „Comunismul românesc”, că mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituţiile statului român sunt instituţii democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României.

Prezenţa mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calităţi oficiale. Pe de o parte mă aflu în calitate de prim-ministru al guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziţia de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum să facă parte integrantă din marea familie a democraţiilor occidentale. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituţiile statului român sunt instituţii democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României, singurul drum către pacea socială şi bunăstarea economică”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat de news.ro.

El a precizat că, pe de altă parte, se află la eveniment în calitate preşedinte al PNL, singurul partid istoric care a reuşit să coreleze trei dimensiuni esenţiale – a supravieţuit ororilor regimurilor totalitare, în special ororilor regimului comunist, care a distrus elita politică, economică şi intelectuală care a fondat România Mare, s-a reînfiinţat imediat după căderea regimului comunist, în zorii democraţiei post decembrie şi, cel mai important, s-a dezvoltat şi s-a consolidat pe parcursul ultimelor trei decenii părin participarea constantă la guvernarea ţării.

Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societăţii. Între democraţia liberală şi totalitarism este o diferenţă de esenţă. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră.

Comunismul a venit în România prin violenţă odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii organizaţionale şi cu aspiraţiile societăţii româneşti. regimul comunist a fost un implant sovietic străin societăţii româneşti”, a mai spus premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *