VIDEO Nicolae Ciucă, la dezbatere. Mesaj pentru Lasconi: Unde nu se pricepe, să nu se bage

sursa: captura de ecran

A început dezbaterea cu Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, moderată de Mihai Gâdea şi la care preşedintele PNL răspunde întrebărilor publicului şi ale jurnaliştilor Antena 3 CNN. Nicolae Ciucă a venit la dezbatere cu familia, cu soţia, nora şi nepoţica, dar şi cu mulţi susţinători, printre care Grigore Leşe şi Mircea Dinescu. 

Întrebare Robert, arhitect: În momentele petrecute alături de cetățenii din această țară, momente care v-au sensibilizat, care sunt cele mai importante?

Ciucă: Am să vă spun un eveniment de astăzi, de la Sulina, din Olt. A venit la mine un cetățean, m-a tras deoparte și mi-a zis înțeleg absolut totul. Dl. Ciucă, faceți ceva și reduceți inflația, degeaba ne creșteți salarii și pensii dacă nu putem să cumpărăm mare lucru. Ca atare, sinceritatea cu care un om a avenit și mi-a spus asta, e cât se paote de esențial și mă determină să venim cu un program concret și aplicat.

Întrebare: Știm foarte mult despre dvs. și v-ați făcut un titlu de glorie din misiunile din Irak și Afganistan, puțină lume știe ce ați făcut în decembrie 1989, ați spus misiuni specifice, ce misiuni ați făcut?

Ciucă: Da, am fost ofițer în caddrul batalionul 131 Cercetare Craiova, în dimineața în care Ceaușescu a părăsit Palatul CC, am fost în dispozitiv de pază la căminul miltiar din Craiova care era în construcție. Când a părăsit cu elicopterul, a fost retrași în cazarmă. Apoi la banca de dezvoltare, după care am revenit în cazarmă și nu am mai părăsit-o. În stradă nu am fost deloc. Eu mi-am cerut scuze ca ministru al apărării pentru tot ce s-a întâmplat greșit din partea Armatei la Revoluție. Eram ministrul apărării și am făcut-o în numele instituției. Am fost membru PCR din 1986 până în în 1989 când s-a desființat.

Întrebare Mircea Geoană: Ați declarat că partenerul dvs de guvernare Ciolacu și PSD fac jocurile Rusiei. Dacă nu intrați în turul doi, cu cine va vota PNL?

Ciucă: Cu Nicolae Ciucă. Cu toată condescendența și respectul pentru candidați, dacă Geoană și-a adus aminte de Rusia, poate-și aduce aminte și ce s-a întâmplat acujm 15 ani la Moscova.

Întrebare Andreea Dumitrache, jurnalist Antena 3 CNN: Veţi desecretiza costurile vieţii la Palatul Cotroceni dacă veţi ajunge Preşedinte?

Ciucă:  Voi desecretiza absolut tot ce e legal, iar tot ce ține de activitatea mea nu are niciun fel de paravan. Aveți încredere că tot ce va fi legal, va fi desecretizat. Vă spun sincer că nu știu detaliile respectiv, vă spun că voi desecretiza tot ce e legal să fie desecretizat. Nu m-am întâlnit cu dumnealui și am zburat cu cursă de linie, la economic, și să știți că am văzut în presă, s-a încercat, asta e tactica PSD, să facă să ne lipească cât mai mult… Nu ne-am văzut cu președintele Klaus Iohannis la Bruxelles. Eu am fost cu Dan Motreanu.

Întrebare Marcel Ciolacu: De trei ani de zile înțeleg că ați fost aliat cu urmașul PCR. Eu n-am fost membru de partid. Dumneavoastră ați fost membru de partid?

Ciucă: Nu am fost niciodată comunist. Înainte de 1989, fiecare ofițer al armatei române era membru al partidului, dar nu am fost niciodată comunist. Ca atare, până în 1989 asta a fost pentru toți cei care au absolvit școala miltiară, nu am ce să ascund, a fost obligatoriu. Am terminat școala miltiară cu media 9,69, al șaselea în promoție și asta a fost situația, dar nu am fost niciodată comunist, am fost ofițer de carieră, mi-am văzut de cariera mea și nu-mi pare rău de ce am făcut.

Ciucă: Nu am cerut serviciilor dovezi că Simion e pro-rus

Întrebare Sabrina Preda, jurnalist Antena 3 CNN: În acestă cursă vreți să vă identificați drept candidat anti-PSD, anti-AUR, anti-George Simion. Ați cerut sau n-ați cerut informații serviciilor din România sau R. Moldova ca să aflați de ce Simion e indezirabil pe teritoriul Moldovei?

Ciucă: Atunci când o persoană a fost declarată indezirabilă și i s-a interzis să intre pe teritoriul unui stat. Eu nu am cerut pentru că știu foarte bine cum funcționează instituțiile statului – în momentul când au luat această decizie e clar. Mai mult, autoritățile din Ucraina au spus că Simion a avut legătură cu un agent FSB, e mai mult decât suficient. M-ați văzut pe mine să fi avut vreo linie de dialog cu partidul AUR sau cu George Simion. El este un cetățean, lider al unui partid, care e votat de cetățeni români. Acei cetățeni tebuie respectați pentru că ei i-au dat votul. Sunt propriile lui declarații. Eu nu am cerut dovezi că Simion e pro-rus.

UPDATE ora 21:30

Ciucă: Migrația și diaspora sunt un subiect de care toată lumea vorbește – toți vin cu soluții și propuneri și vin să le spună românilor din diaspora ce ar trebui să fi fost făcut. Le-am spus oamenilor mei să nu mai folosim sintagma o să facem. Nu! Facem, nu putem să avem o opțiune de-asta în care să lăsăm un spațiu neacoperit din care oamenii să nu înțeleagă nimic. În teritoriu am întâlnit români care s-au întors acasă – au spus că așa au simți, unii au spus că au acumulat experiență, au strâns ceva bănuți și vor să pună în practică. Pentru ei trebuie să venim cu acest parteneriat, să devenim atractivi, să devenim predictibili. Mai mult, e vorba de încredere, pentru că ea nu se manifestă doar în țară, ea reverberează.

Întrebare Răzvan Mitu, antreprenor: Și eu sunt liberal și știu cât a luptat PNL să apere cota unică de socialiști, vreau să știu dacă veți reuși să impuneți și la Bruxelles.

Ciucă: Apreciez că sunteți informat de ce am făcut noi să apărăm cota unică. Sunt argumente cât se paote de logice – în momentul de față, am desprins o conluzie absolut necesară și care sunt convins că cei care fac afaceri văd că e nevoie de cotă unică să reducem deficitul dintre noi și occident. De cealaltă parte, noi, ca liberali, ne-am propus să facem așa încât să consolidăm clasa de mijloc. Fără cota unică nu se poate dezvolta cota unică. Când se implementează impozit progresiv, cei care vor plăti cel mai mult vor fi salariații. Mai e spațiu de lucru încă cel puțin zece ani de-acum înainte.

E mai mult decât atât, antreprenorii își pun în valoare inițiativa, creativitatea și își pun în risc ceea ce au acumulat, propriul lor venit, Despre asta este vorba, prin tot ceea ce e ei dezvoltă, prin viziunea lor, ei practic sunt cei care cresc veniturile la buget. Statul trebuie să fie partener pentru mediul de afaceri, nu să-i spună unde să meargă. Astea-s chestiunile pe care trebuie să le înțeleagă partidele și liderii politici. Noi am fost cei care, așa cum a subliniat și antreprenorul din sală, am apărat cota unică, am apărat pragul la IMM-uri. Dacă în momentul de față venim și nu avem curajul să le spunem antreprenorilor, să mergem la Bruxelles, să ne spunem nouă înșine că nu putem să reducem pragul, pentru că rOmânia e țară de graniță, că suntem lângă războiul din Ucraina… să lăsăm antreprenorii și mediul de afaceri să se dezvolte fără să punem presiune. Dacă e să-mi reproșez ceva e faptul că poate ar fi trebuit să-i avem alături de noi la fiecare decizie. Am avut dialog constant, am discutat de fiecare dată… Nu poți să vii în mijlocul anului și să spui peste o lună îți mărim taxele.

Întrebare de la telespectatori – Veți implementa o coaliție cu alte partide de dreapta dacă deveniți președinte? 

Ciucă: Am spus acest lucru de mai multe ori, în tot ceea ce noi am gândit și ce ne dorim pentru România e o coaliție de dreapta. Politicile de dreapta au adus mereu prosperitate. Dacă cetățenii acordă încredere PNL și celorlalte formațiuni de dreapta și vom reuși să facem o majoritate, eu voi face tot ce se poate constituțional pentru a nominaliza un premier care să formeze un guvern de dreapta.

Întrebare Mircea Badea, realizator Antena 3 CNN – Contextul e cel al declarației lui Becali, care a spus că Hrebenciuc și PSD vor să-l bage în turul doi pe Simion. Ați spus că-l credeți pe Becali că e creștin-ortodox și că ar trebuie să-l credem de aceea. Ca atare, îl credeți și pe Putin, că și el e creștin-ortodox practicant?. Sau îl credeți mai puțin pe Raed Arafat?.

Ciucă: Pe Putin nu-l mai crede nimeni, iar pe Raed Arafat îl cred că e unul dintre cei mai buni specialiști pe situații de urgență. Înțeleg și această punere în anti-teză a unui creștin și a unui cetățean român de altă religie. Voi fi președintele tuturor românilor, indiferent de credință sau de opțiunea lor.

Întrebare din public: Pe cine ați numi de la PSD, dacă pe Ciolacu ați spus că nu? 

Ciucă: PNL își va duce candidatul în turul doi. Nu are cum să-și ducă propriul candidat în turul doi și odată ce va avea candidat în turul doi și rezultatul la parlamentare va fi pe măsură. Singurul partid care se poate lupta cu binomul PSD-AUR e PNL. Vom avea un prim-ministru pe care-l vom alege după negocieri și discuții cu toate forțele politice.PNL are oameni pregătiți, ca atare, să așteptăm rezultatul alegerilor și vă promit că va fi cea mai bună nominalizare.

UPDATE ora 21 15: Întrebare Elena Lasconi: Pentru dl. Ciucă, chiar îmi e simpatic și nu vreau să-l încurc, dar l-aș înreba de curiozitate, câte găuri ați nimerit la Neptun, sau a fost ca la Nasiria?

Ciucă: Răspunsul e foarte simplu – la ce nu mă pricep nu mă bag, ca atare, n-am jucat golf în viața mea și asta cu nimeritul găurilor e cu tâlc. Iar când vine vorba de Nasiria, după emisiunea de aseară am constatat foarte simplu că doamna Lasconi îi spun ca acolo unde nu se pricepe să nu se bage.

Ciucă a venit cu Biblia la dezbatere

Ciucă a venit cu două cărţi la dezbatere.

„Sunt cărțile de căpătâi, una e cartea de căpătâi a credinței noastre – Biblia și cealaltă e constituția. Când mi-am început carierea militară am jurat credință în fața drapelului de luptă. Ca ministru și prim-ministru am jurat pe constituție și biblie. Să nu uităm că suntem trecători în aceste poziții și că trebuie să facem ce avem de făcut pentru oameni și nu pentru noi”

„Dacă nu m-am schimbat până la 58 de ani și dacă tot ce am făcut de dimineață până seara a fost din suflet pentru că de fiecare dată am gândit că și dacă nu te vede familia, prietenul, colegul de partid, edxistă cineva care te vede. Când nu te aude nimeni, te aude Dumnezeu. Măcar cu gândul acesta, că trebuie să facem bine, că vom fi răsplătiți în bine, mie mereu când am făcut bine Dumnezeu mi-a dat un semn. Acesta e crezul meu și așa m-am condus în toate deciziile și acțiunile pe care le-am luat. E vorba de caracter, de atitudine, de pregătire.”

Mihai Gâdea: Domnule președinte, să mergem direct în centrul discuției. PNL a atacat extrem de serios PSD și AUR spunând că sunt un binom pentru că ar avea un blat pentru turul al doilea. Prima întrebare este, în condițiile în care publicul ar înțelege că e un blat, o mare parte să nu mai meargă la vot.

Nicolae Ciucă: În primul rând, mi-a plăcut că trebuie să mergem la centru, centrul e esențial. Din păcate PSD încearcă să meargă la margine, către extremă, e absolutcunoscut care sunt jocurile de culise, cu mse încearcă garantarea intrării în turul doi a lui Ciolacu și Simion, au fost voci publice care au spus. Pentru mine și PNL, care a luptat pentru democrație și luptă pentru democrație, atragem atenția de oricâte ori e posibil că România să rămână pe linia democrației pentru că altfel, restul e manipulare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: