Discursul lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, în cadrul evenimentului „Digital Inovation Summit”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București.
„Sunt (…) onorat să particip la această activitate și să transmit acest mesaj cu ocazia Digital Innovation Summit Bucharest 2024(…). Am convingerea că, prin asemenea evenimente, cu largă audiență și impact internațional, România contribuie la dezbaterea globală despre digitalizare și despre viitorul tehnologiilor digitale emergente, precum inteligența artificială.
„Trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare și de integrarea sustenabilă și sigură a noilor tehnologii”
Credeam că știm aproape totul despre cum este războiul, dar viața mi-a arătat că există multe lucruri noi de învățat. Lupta pentru democrație se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic și, unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic. Consider că parte din datoria noastră este să protejăm nu doar patria și libertatea românilor, ci și să-i protejăm pe aceștia de manipulare și dezinformare.
Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înțeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, inter conectivitatea este simultan dezirabilă și inevitabilă, dar și o sursă de vulnerabilități și provocări pentru care trebuie să fim pregătiți.
Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată și prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar și al entităților de stat.
În jurul nostru, rivali sistemici și potențiali adversari caută să se folosească de vulnerabilități vechi și noi pentru a destabiliza societățile democratice, pentru a provoca daune și pentru a afecta încrederea cetățenilor, partenerilor și aliaților în autorități.
„2024 este an electoral la nivel global. Bătălia acestui an este între democrație și autoritarism”
Interferența străină în procesul electoral și încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăși instituția alegerilor – fundamentală într-o democrație – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut – astăzi mai mult ca niciodată.
Așadar, trebuie să fim atenți, să ne apărăm democrația și pe „câmpul de luptă” digital.
Am spus zilele trecute că văd următorii 10 ani ca pe un „deceniu al siguranței”, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară pentru România. Avem nevoie atât de inovație în tehnologie și în aplicațiile sale comerciale, sociale și educaționale, cât și de inovație în securitate și guvernanță.
„Trebuie să investim în securitate, să investim în educația continuă a experților, să educăm publicul larg, inclusiv copiii, despre pericolele din mediul online”
Educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării. O societate bine informată se apără mai bine de pericolul extremismului și populismului. De asemenea, trebuie să investim în coordonare dincolo de frontiere, în parteneriate cu cei care împărtășesc aceleași viziuni și valori cu noi”, a subliniat Nicolae Ionel Ciucă .
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News