Nicolae Ciucă: Trebuie să ne asigurăm că NATO rămâne pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său

Nicolae Ciuca
Sursă Foto: Facebook

Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a declarat la Summitul NATO că ”trebuie să ne asigurăm că NATO rămâne capabilă şi pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său” şi a subliniat că România este pregătită să contribuie la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai Alianţei.

”Sărbătorim 75 de ani de angajament neclintit pentru pace, securitate şi apărare colectivă. Timp de 75 de ani, cu toţii am clădit, pas cu pas, cea mai puternică alianţă militară pe care a văzut-o vreodată lumea. Încă de la începuturile sale, NATO a reprezentat piatra de temelie a securităţii transatlantice oferind un scut de stabilitate şi un far al valorilor democratice. Principiile Alianţei privind apărarea reciprocă şi  securitatea prin cooperare nu au fost niciodată mai cruciale, în special pe măsură ce navigăm printre ameninţările complexe şi în continuă evoluţie ale secolului XXI. România, membră a NATO din 2004, şi-a demonstrat contant dedicarea faţă de obiectiveşe Alianţei. Poziţia noastă strategică pe flancul estic al NATO ne plasează în prima linie atât a apărării cât şi a descurajării. România şi-a îndeplinit şi depăşit în mod constant angajamentele privind cheltuielilede apărare, consolidând capacităţile noastre militare şi contribuind la misiunile NATO şi operaţiuni în întreaga lume”, a transmis Nicolae Ciucă.
Preşedintele Senatului a spus că românii sunt angajaţi activ în menţinerea păcii.
”Bărbaţii şi femeile noastre sunt angajaţi activ în menţinerea  păcii la Marea Baltică la Marea Neagră reflectând angajamentul nostru de neclintit pentru securitatea regională şi globală. Acest summit ne oferă o ocazie unică de a aborda provocările presante cu care se confruntă Alianţa noastră. Conflictul actual din Ucraina subliniazăurgenţa răspunsului nostru colectiv la o agresiune şi importanţa sprijinirii partenerilor noştri în  lupta pentru apărarea  suveranităţii şi integrităţii teritoriale”, a afirmat Ciucă.
Nicolae Ciucă a condamnat atacul Rusiei asupra Ucrainei.
”Condamnăm, de asemenea, atacul rusesc asupra teritoriului ucrainean. Partenerii noştri luptă de partea bună a istoriei, , pentru aceleaşi  valori în  care credem şi noi (…) Trebuie să găsim echilibrul perfect pentru a ne proteja valorile fundamentaşe fără a le schimba sau pierde pe drum. În plus, trebuie să ne concentrăm pe consolidarea bazei noastre industriale de  apărare pentru a ne asigura că NATO rămâne capabilă şi pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său. De asemenea,  este evident că trebuie să menţinem o prezenţă puternică a NATO în regiunea Mării Negre. În plus, trebuie să creştem nivelul de dialog politic şi de sprijin practic pentru ceilalţi parteneri estici. În special Republica Moldova şi Georgia”, a adăugat Ciucă.
În final, Nicolae Ciucă a arătat că România este pregătită să contribuie la deciziile strategice ale Alianţei, în următorii ani.
”Privind spre viitor, România va continua să pledeze pentru o cooperare consolidată şi pentru împărţirea  sarcinilor în cadrul Alianţei. Credem într0un NATO robust şi rezistent, care să se  adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride. Angajamentul nostru faţă de viitorul NATO este de neclintit şi suntem pregătiţi să contribuim la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai Alianţei noastre. În concluzie, forţa NATO constă în  unitatea noastră şi în valorile noastre comune. Pe măsură ce comemorăm această etapă importantă, haideţi să ne reînoim angajamentul faţă de  pace, securitate şi democraţie. Împreună ne vom asigura că NATO rămâne o forţă puternică pentru bine într-o lume tot mai complexă”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: